Извор:Фото: И. Радуловић/АТА имагес

ОДБИО ЈЕ ДА СЕ ОБОГАТИ: Милан Васић срећу нашао на КиМ-у

Извор: Нпортал

06.07.2024.

15:19

МИЛАН ВАСИЋ је пример глумца који својом талентованошћу, радом и посвећеношћу осваја срца публике и да доприноси развоју културе и уметности у Србији.

Рођен је у месту Ропотово, код Косовске Каменице. Уписао је Факултет уметности Универзитета у Приштини, Одсек глуме, у класи професора Светозара Рапајића на коме је и дипломирао. У Народно позориште у Приштини довео га је управник Радосав Стојановић. Популарност је стекао улогом у филму “Коњи врани” Љубише Самарџића, а касније улогом у серији “Оно наше што некад бејаше”. Наредна велика улога му је била у серији “Јесен стиже, Дуњо моја”.

Године 2005. дневни лист “Политика” је Милана представио као личност из домена глуме која је обележила ту годину, а онда је само наставио да ређа маестралне улоге.

Како је одрастао на Косову?

Милан Васић је рођен 1979. године у Косовској Каменици. Растао је на Косову уз оца Љубомира, мајку Оливеру и сестре Тамару и Милену за које је веома везан. Када су почели сукоби у северној српској покрајини, Каменица је после 1999. године припала Албаницима, те се са породицом сели у село Велико Ропотово где су раније имали викендицу. Током ратних сукоба једно време су живели у Врању. Упркос свему, каже да је имао лепо, здраво и срећно детињство.

У родном граду је завршио основну и средњу школу. Тренирао је фудбал и рукомет, те играо и певао у локалном културно-уметничком друштву. Управо тако је откривен његов таленат за глуму, па је победио на једном аматерском такмичењу. С обзиром да су многи увидели његов глумачки потенцијал, наговарали су га да упише Факултет драмских уметности. Било је и оних који су говорили да је за пролазак на пријемном потребан новац.

Пошто је био свестан да родитељи не могу да плате, одлучио је да се пријави на полагање пријемног испита на Правном факултету, те да настави очев посао. Ипак, на наговор своје учитељице из основне школе пријавио се за пријемни и примљен на Факултет драмских уметности у Приштини. Годину и по дана касније почео је рат на Косову, а студенти глуме су позвани у Београд да наставе студије. Био је у класи професора Светозара Рапајића.

Запослен је у Народном позоришту у Приштини и истиче да не намерава да напусти своје родно место. Са својим колегама редовно игра представе у српском делу Косова. Одушевили су српску јавност признањем да су представу играли пред само једном баком.

- Цело лето сам провео на Косову и Метохији, на Шар-планини. Три месеца сам снимао ауторску емисију, којом желим свима да представим нашу планину као нешто најлепше. Током снимања те емисије обилазио сам Косово уздуж и попреко. Људи ме воле и поштују. На Косову ме гледају као њиховог амбасадора. Идем стално у Метохију, посећујем децу која играју фолклор, сликам се са њима. Обећао сам деци из Велике Коче и Ораховца да ћу се потрудити да добију тренерке за фудбал. Успео сам уз помоћ мог пријатеља, фудбалера Ненада Крстичића, да обезбедим тренерке за 70 деце. Покренуо сам хуманитарну акцију за једног човека из Готовуше на Шар-планини који нема оба бубрега. На рачуну је имао 2.000 евра, а било му је потребно негде око 70.000. Успео сам да обезбедим скоро цео износ, чак сам продао и Богдановићев дрес. То ми је јако лепо - рекао је недавно у интервјуу за "Курир"

Издаја

Васић је, ипак, осетио на својим леђима и не тако лепу страну света глуме. Наиме, није добио ни динар од уговореног хонорара за филм "Врати се, Зоне", у којем је тумачио главну улогу.

- Нисам исплаћен ниједан динар. Мислим да сам чак и у губитку. Рекао сам продуценту да ме се не плаши јер га нећу тужити. Једино треба да се плаши бога, јер он све види. Свако може да превари неког. Дао сам сто посто од себе, уживао сам у снимању, али да тако нешто неко уради, бесмислено ми је. Поготову главном глумцу који је носио цео филм. Јадно је то. Свима кажем да ме се не плаше, нећу да се буним - био је јасан.

Стил