Извор:Фото: Профимедиа

ВЕЋА ЦЕНА КАФЕ: Лоша вест за љубитеље овог напитка

Извор: Нпортал

06.07.2024.

20:54

ОМИЉЕНИ напитак од 1. јула је скупљи на нашем тржишту од осам до 20 одсто. Тако је, на пример, цена кесице најтраженијих брендова традиционалне кафе од 200 грама виша за 30 до 50 динара.

Међутим, трговци имају још одређених залиха, и ценовници нису промењени у свим радњама. Потрошачи треба да обрате пажњу, јер је тренутно разлика у редовним ценама велика и креће се по паковању од 10 до 60 динара.

Када је у питању акција са, онда 200 грама кафе неких популарних брендова код појединих трговаца може да се нађе на снижењу и за 80 динара јефтиније у односу на оне који наплаћују по новим ценовницима.

Тако исто паковање у једној радњи кошта 400, а у другој на акцији 320 динара.

Или се кесица другог бренда код једног трговца на снижењу продаје за 300, а код другог његова редовна цена је 380 динара.

Иначе, у продавницама где су почели да важе нови ценовници, кесица од 200 грам, која је раније коштала углавном 350 и 360 динара, сада се продаје за 390 и 400, а за брендове који су имали цену око 270, сада треба издвојити око 330 динара. Један мали произвођач кафе није подизао своје цене и његово паковање се и даље продаје од 290 до 320 динара.

Подсетимо, у Србији се од 1. маја примењују нови износи акциза усклађени са годишњим износом потрошачких цена у 2023. години.

Она за непржену кафу износи 108,06 динара по килограму, а за пржену 135,07 динара.

На берзама зрно кафе наставља да поскупљује, па се може очекивати да ће се тај тренд касније прелити и на малопродајне цене у нашој земљи. Како пише "Блумберг", фјучерси за робусту су порасли у четвртак, док трговци прате нивое падавина у Вијетнаму, највећем светском произвођачу кафе, а све у јеку забринутости због потенцијално слабије производње.

Делови ове земље у југоисточној Азији вероватно ће имати довољно кише, која ће мало повећати влажност земљишта, мада су количине падавина прецењене.

Топло и суво време које је сасушило велике области Вијетнама раније ове године оштетило је стабла кафе, што је изазвало забринутост за следећу жетву.