Извор:Фото: АТА имагес/Антонио Ахел, Профимедиа, Shutterstock

ЈЕЦА НЕ КОРИСТИ ПАРФЕМЕ, А И ДАЉЕ МИРИШЕ БАЈНО: Ово је тајна

Извор: Нпортал

07.07.2024.

08:32

СТАЛНО се спекулише о томе који парфем тачно користи Јелена Ђоковић, а одговор је заправо потпуно другачији- не користи класичне парфеме. Уместо тога има ову алтернативу.

Јелена Ђоковић позната је по свом ставу о здравој исхрани и еколошкој освешћености, што можемо видети и на њеним друштвеним мрежама.

Једном приликом на Инстаграму је открила да не корисити парфеме, али да је пронашла алтернативну која је за њу боља.

- Зрачиш баш позитивном енергијом, види се да си дете у души, спонтано и увек жељно знања. Појавило ми се питање, шта је са индустријом парфема, јер и то сви волимо, још једна тема за истраживање - написала је девојка која прати Јелену.

- Драго ми је да учимо заједно! Ја одавно користим есенцијална уља, а не парфеме, али сјајно питање - одговорила је Јелена Ђоковић.

BloombergAdria.com

 

Есенцијална уља се све чешће користе као замена за тоалетне воде и парфеме, а хвале их зато што садрже само природне супстанце. Неки чак успевају и да направе своју мешавину, за лични печат.

Романтичне душе могу да испробају јасмин, лаванду, ружу или иланг иланг, и да виде шта им најбоље одговара. За оне који воле мирисе природе, идеална су уља сандаловине и дрвета кедра. Љубитељи цитруса заљубиће се у мирис бергамота, а и каранфилић предивно мирише.

BloombergAdria.com

 

И још један детаљ - њихово трајање је много краће од парфема, па се спремите да есенцијална уља често обнављате на кожи.

Како се користе есенцијална уља

Уколико се одлучите за есенцијална уља за негу лица и тала, важно је да користите висококвалитетна уља. То значи да су уља стопроцентно чиста есенцијална уља, терапеутског нивоа. Такав квалитет гарантује моц́ ароме, што је за есенцијално уље врло важно, јер циљ је да има ефекта на наше психичко стање.

Међутим, треба да знате да ова уља не би ваљало да користите директно на кожи, већ да есенцију растворите у неком "носачу" као што су кокосово или јојобино уље. Уље рузмарина и лимунову траву "заобиђите" у широком луку, јер могу да изазову непријатне реакције, нарочито на осетљивој кожи.

Веома је делотворно умасирати га на наше главне органе као што су плуц́а, срце, бубрези… И то би требало да буде нека врста ритуала, после пилинга тела рецимо. Есенцијална уља се користе и за негу лица. Науљите прст из бочице и по једну тачку нанесите на чело, браду и на оба образа.

BloombergAdria.com

 

Кружним покретима, са обе руке, уље умасирајте у лице тако што ћете кренути од носа ка челу, све преко образа до браде. Када се шаке наше нађу преко носа, оставите их пар секунди и дубоко удахните неколико пута. Неуролози кажу да мирис одмах стиже до мозга и почиње да делује.

Дејство мириса на мозак

Лаванда је најјачи неуромоделатор. Када се осећате анксиозно, депресивно, лаванда вас може смирити, а ако осећате умор, онда може и да вас узнемири.

Уље камилице такође смирује, баш као и мирис јасмина. Мирис руже има прилично импресивне когнитивне здравствене предности јер може да помогне у задржавању информација и уз њега се успешно учи, док се цитрусни мириси препоручују за дан јер стварају осећај "повећане енергије."

(Стил)