Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/pietro catauro

ПРЕМИНУЛА ПОЗНАТА ГЛУМИЦА: "Почивај у миру, Анђела"

Извор: Нпортал

07.07.2024.

12:37

АНЂЕЛА ће заувек остати упамћена као талентована и страствена уметница која је својим радом обогатила италијанску позоришну и филмску сцену.

Анђела Пагано, италијанска глумица, преминула је у 87. години. У каријери дугој преко 70 година остварила је бројне улоге на филму, позоришту и на телевизији. Италијани на друштвеним мрежема се опраштају од глумице, истичући да ће Пагано заувек остати упамћена као талентована и страствена уметница која је својим радом обогатила италијанску позоришну и филмску сцену.

"Почивај у миру, Анђела. Почивај у миру, Анђела, памтићемо те по твојим незаборавним улогама Њена појава наставиће да инспирише будуће генерације уметника" - написао је један од корисника друштвене мреже X.

Анђела Пагано је рођена је у четврти Стела, у старом језгру Напуља, од оца Наполитанца и мајке из Марке. Њен отац био је талентовани мандолиниста, а већ са осам година Анђела је почела да пева пратећи бенд уличних музичара који је формирао њен отац. Касније је радила у продавници рукавица.

Године 1958. дебитовала је у комедији "Ла фортуна цон l'effe маиусцола" ("Срећа с великим С") Едуарда Де Филипа. Године 1959. уследио је њен телевизијски деби, тумачећи споредне улоге у комедијама "Дитегли семпре ди сì" ("Увек му реците да"), "Наполи милионариа" ("Напуљ милионера"), "Филумена Мартурано" . Успех је постигла када ју је Ђузепе Патрони Грифи одабрао да глуми у  представи Франке Валери "Ле цатацомбе" ("Катакомбе"), а 1967. године ју је позвао да глуми у представи "Наполи notte е гиорно" ("Напуљ дању и ноћу"). Касније се Пагано нашла на сцени са другим наполитанским глумцима, почевши од Pupelle Мађо.

У наредним годинама радила доста на филму. Године 1969. глумила је у филму "Ил семе dell'uomo" ("Семе човека") поред Марција Маргинета и Ане Вјаземски. Године 2004. појавила се у филму "Пеперони рипиени е песци ин faccia" ("Паприке пуњене рибом"), заједно са Софијом Лорен и Ф. Марејем Абрахамом. На телевизији је 2006. године играла у мини серији "Assunta Спина" Рикарда Миланија, а 2010. године у филму "Mannaggia alla мисериа" ("Проклета беда") Лине Вертмилер.

(Србија Данас)