Извор:Фото: Танјуг/АП

ДРАМА У ФРАНЦУСКОЈ: Детонације и нереди широм Париза

Извор: Нпортал

08.07.2024.

07:52

У ФРАНЦУСКОЈ је дошло до нереда након што је на стотине демонстраната изашло на улице.

На улицама Француске дошло је до сукоба полиције и преко 500 крајњих левичара, након што је колација Нови народни фрон заузела прво место на изборима, преноси Фигаро.

Други круг парламентарних избора у Француској је заврше, а убедљиву победу је однела левичарска колација Нови народни фронт са 43,29 одсто глсаова. Макронова колација је заузела друго место, док  Из тог разлога, на улицама је вечерас дошло до сукоба, када је забележено и неколико импровизованих експлозија.

У Марсеју демонстранти су узвикивали пароле против крајње деснице и колације Националног окупљања, док је у граду Рен ухапшено око 25 особа. Упркос забранама демонситрација, људи су се окупили, носећи "антифашистичке транспаренте".

Полиција у француским градовима широм земље је мобилисана. Након што су им снаге безбедности наложиле да се разиђу, демонстранти су почели да узвикују ''Сви мрзе полицију'', а атмосфера је постала напета, наводи "Фигаро".

С друге стране, након објављивања резултата избора, преко 5.000 људи изашло је на улице да прослави победу левице.

Да подсетимо, коалиција “Нови народни фронт” освојила је 43,29 одсто гласова (између 180 и 215 посланика), на другом месту је коалиција “Заједно” којој Макрон припада која је освојила 31,43 одсто гласова (између 150 и 180 посланика) и на трећем месту је коалиција “Национално окупљање” која је освојила 25,28 одсто гласова (између 120 и 150 посланика). Коначни резултати биће познати најкасније у понедељак у преподневним часовима.

Председник Француске Емануел Макрон није се обратио након дебакла на изборима, али је изјавио да ови резултати не говоре ништа о томе ко ће се наћи на власи у наредном периоду.

(Мондо)