Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/Movieclips/Universal Pictures All-Access, Милена Анђела, Профимедиа

АМЕРИЧКИ ГАНГСТЕР Дрогу шверцовао у ковчезима мртвих војника

Извор: Нпортал

08.07.2024.

12:11

ФРЕНК Лукас, наркобос из Харлема чији су живот и дела послужили као инспирација за филм „Амерички гангстер”, био је познат по томе што је избацивао посреднике у трговини дрогом и куповао хероин директно од свог извора у такозваном Златном троуглу у југоисточној Азији

Златни троугао је име за планинску област која се простиже кроз североистични Мјанмар, северозападни Тајланд и северни Лаос. Већина светског хероина долазила је управо из Златног троугла до почетка 21. века када је производња опијума у ​​Авганистану порасла

Френк Лукас се хвалио да је шверцовао хероин користећи ковчеге мртвих америчких војника, као што је приказано у филму "Амерички гангстер" из 2007. године. Ипак, ову тврдњу накнадно је демантовао његов сарадник из југоисточне Азије Лесли Ајк Аткинсон.

Почеци Френка Лукаса

Лукас је рођен и одрастао у Северној Каролини, а како је сам признао окидач да почне да се бави криминалом било је убиство његовог 12-годишњег рођака од стране Кју Клукс Клана, јер је наводно кокетно гледао белу жену. 

Након тога Лукас одлази у Њујорк где убрзо упознаје локалног гангстера Бампија Џонсона, који му даје заштиту и запошљава га као свог возача. Наводно је за Џонсона радио све до његове смрти, неких петнаестак година, али удовица ганстера тврдила је да је већи део Лукасове приче заправо измишљен те да је причао о животу другог ситног криминалца.

Након Џонсонове смрти, Лукас је путовао унаоколо и дошао до спознаје да ће, да би био успешан, морати да разбије монопол који је мафија држала у Њујорку. Током шездесетих и седамдесетих пробијао у криминалној хијерархији Харлема и постао велики трговац дрогом познат по набавкама великих количина јаког хероина. Дрогу је преко бившег наредника америчке војске Леслија Ајка Аткинсона са Тајланда превозио у САД.

BloombergAdria.com

 

Када је интервјуисан за чланак њујоршког магазина објављен 2000. године, Лукас је негирао да је дрогу ставио међу лешеве америчких војника. Уместо тога, како каже, одлетео је са столаром из Северне Каролине у Бангкок где је правио реплике ковчега.

- Ко ће, дођавола, да гледа у ковчег мртвог војника? Дали смо му (столару) да направи 28 копија ковчега са лажним дном, довољном великим да се у њега убаци шест до осам килограма дроге - признао је својевремено Лукас.

Међутим, Аткинсон, кога је Администрација за борбу против дроге (ДЕА) прозвала „наредник Смак“, тврдио је да је дрогу слао у намештају, а не у сандуцима. Који год метод да је користио, Лукас је прокријумчарио дрогу у Сједињене Државе уз директну везу из Азије.

Лукас је рекао да је зарађивао милион долара дневно од продаје дроге у 116. улици, иако је касније откривено да је то била преувеличана цифра. Федерални судија Стерлинг Џонсон, који је био специјални тужилац за наркотике у граду Њујорку у време Лукасових злочина, назвао је Лукасову организацију „једном од најнечувенијих међународних банди за кријумчарење дроге икада", а за самог Лукаса је рекао да је "иноватор који је имао сопствене везе ван САД, а затим сам продао наркотике на улици“.

Лукас је веровао само рођацима и блиским пријатељима из Северне Каролине те је њих задужио да се баве његовим операцијама са хероином. Сматрао је да је мање вероватно да ће га они красти и бити у искушењу од порока у великом граду. Изјавио је да је његов хероин, "Blue magic", био 98–100% чист када је испоручен са Тајланда.

Од дроге је наводно зарадио око 52 милиона долара, које је чувао у банкама на Кајманским острвима. Како је сам признао, овој цифри треба додати још око тону дроге у сваком тренутку, са потенцијалном зарадом од више од 300.000 долара по килограму.

Оволико профит му је омогућио да купује имовину широм земље, укључујући пословне зграде у Детроиту и станове у Лос Анђелесу и Мајамију. Такође је купио ранч од неколико хиљада хектара у Северној Каролини на коме је држао 300 грла говеда црног ангуса, укључујући и приплодног бика вредног 125.000 долара.

Током периода у ком је био најмоћнији, Лукас се дружио са елитом из света забаве, политике и криминала, рекавши касније да је Хауарда Хјуза, једног од најбогатијих људи на свету у том тренутку упознао у једном од најбољих клубова у Харлему. Иако је поседовао неколико капута од нерца и чинчила, Лукас је више волео да се облачи лежерно и корпоративно како не би привукао пажњу на себе. 

Хапшење и пад империје

У јануару 1975, у Лукасову кућу Њу Џерсију упала је рација коју је предводило 10 агената из Групе 22 америчке Управе за борбу против дрога и 10 детектива њујоршке полиције придружених Бироу за контролу организованог криминала (ОЦЦБ). Званично, у кући је нађено 584.683 долара у готовини, иако је Лукас тврдио да су полицајци који су вршили претрес отишли ​​са једанаест милиона долара који су били привремено ускладиштени на његовом тавану.

Захваљујући скоро две године детективског рада "З-тима", Френк Лукас је 1976. осуђен на 70 година затвора, али након што је постао доушник и пружио доказе који су довели до више од 100 додатних осуда у вези са дрогом, он и његова породица су стављени у програм заштите сведока.

Када је ухапшен заплењена му је сва имовина. 

- Имања у Чикагу, Детроиту, Мајамију, Северној Каролини, Порторику — узели су све. Мој адвокат ми је рекао да не могу узети новац на офшор рачуне, а ја сам сав свој новац имао на Кајманским острвима. Али они то могу узети. Верујте ми на реч, ако имате нешто, сакријте то - рекао је Лукас.

Године 1981. његове савезне и државне затворске казне су смањене на издржано време, плус доживотни условни отпуст. Три године касније осуђен је због оптужби за дрогу, а пуштен је из затвора 1991.

Његова прича је постала основ филма „Амерички гангстер” Ридлија Скота, с Дензелом Вошингтоном у улози Лукаса и Раселом Кроуом као Ричардом Робертсом, ликом који је у себи ујединио разне полицајце и тужиоце. Стварни Робертс је био тужилац који је учествовао у осуди Лукаса али му је касније постао адвокат и пријатељ, па чак и кум Лукасовом сину.

Френк Лукас је био присутан на снимању филма и саветовао Вошингтона о детаљима попут начина ношења пиштоља. Филм је добио више награда и номинација али и скренуо пажњу на неке детаље из урбаних легенди о Лукасу, попут оне да је током Вијетнамског рата дрогу у САД шверцовао у војничким шлемовима.

Писац Рон Чепесјук, коаутор књиге о Френку Лукасу, рекао је да никад није нашао никакав доказ или судски запис који би поткрепио тврдње о такозваној „леш вези”. Лукас је, међутим, и 2008. тврдио да је пренео хероин у мртвачком сандуку али само једном.

Филмска тврдња да је Лукас допринео смањењу корупције у полицији такође је доведена у питање, а група некадашњих агената амричке Агенције за борбу против наркотика (ДЕА) поднела је тужбу тврдећи да је филм искривио истину и оклеветао их. Тужба је одбачена.

Што се тиче улоге у снабдевању хероином који је убио неке од оних који су га користили, Лукас је 2007. рекао да због тога жали.

- Радио сам неке ужасне ствари. Веома ми је жао што сам их радио. Заиста ми је жао - рекао је он тада за Асошиејтед прес.

Последњих година, Лукас је био везан за инвалидска колица због саобраћајне несреће у којој је зарадио прелом ногу. Преминуо је у Њу Џерсију 30. маја 2019. у својој 88. години.