Извор:Фото: Профимедиа

МЕТЕОРОЛОГ ОТКРИВА: Датум удара СУПЕРЋЕЛИЈСКЕ олује

Извор: Нпортал

08.07.2024.

13:49

ПОЋЕО је нови и јачи топлотни талас у Србији. Након кратког пада температуре и јаке олује која је захватила нашу земљу, поново нам је стигао афрички топлотни талас. И док метеоролози најављују да ће најврелије бити у среду, Републички хидрометеоролошки завод упалио је црвени аларм за УВ индекс и топлотни талас на територији целе земље. Упозорење је објавио и Институт за јавно здравље Србије " Др Милан Јовановић Батут".

Београд и Србију захватио је нови топлотни талас овог лета. После нестабилног и кишовитог времена претходних дана, данас прави топли дан у Србији. Температуре иду изнад 30°Ц, чак и у хладу, а на сунцу понегде буде и 40°Ц.

Како је појаснио метеоролог Иван Ристић, температуре ове недеље достизаће чак 20. подеок.

- Завршиле су се те две кишовите недеље. Сада почиње веома топла недеља, топлотни талас је кренуо. И за сада се не види крај температурама које су преко 30°Ц. Тропске температуре, максималне преко 30°Ц. Ове недеље ће бити један максимум тих температура. Од среде, на пример, до суботе недеље, температура ће бити између 35°Ц и 39°Ц. Понегде можда чак и 40°Ц, значи веома топло - рекао је Ристић.

Непогоде поново средином јула

Како је напоменуо, средином јула треба обратити пажњу на упозорења РХМЗ, због могућих непогода.

Средином јула треба обратити пажњу на упозорења Републичког хидрометеоролошког завода у случају да буде тих непогода. То се дешава од 13. до 20. јула, с тим што температура и даље максимално неће пасти испод 30°Ц. Дакле, наставља се тај топлотни талас који ће највероватније наставити до краја јула - рекао метеоролог Иван Ристић.

BloombergAdria.com

 

Имали смо вишећелијске, а да ли нам прете суперћелијске олује?
Како објашњава метеоролог, олује које су нас погодиле биле су вишећелијске, а највише забрињава чињеница да се најављено невреме поклапа са датумом када су нас погодиле прошлогодишње суперћелијске олује.

- Имали смо непогоде које локално зову вишећелијске олује. То су кумулонимбуси, ти опасни облаци који испод себе имају тај јак ветар, јаке пљускове кише. Суперћелијске које су биле прошле године, десиле су се у неким датумима од 13. и 19. јула. Значи, сад се поклапа тај период када може да дође до тих непогода. Надам се да неће. Температура Северног Јадрана, која је јако битна, ове године је мало нижа него прошле године. Прошле године је достигла ово време већ 27, 28°Ц. Сад је око 25, можда 26°Ц. Тако да се надамо да ћемо се извући без тих суперћелијских - закључио је.

(Блиц)