Извор:Фото: МВ

УСКОРО ОБРТ: Метеоролог открио какво нам време предстоји

Извор: Нпортал

08.07.2024.

16:36

Метеоролог Иван Ристић најављује нове временске непогоде средином јула.

Температура у Србији је поново у порасту након суперћелијске олује која је погодила нашу земљу пре седам дана. Захватио нас је нови тропски талас са температурама изнад 30 степени, а од среде до краја ове недеље очекују се температуре између 35 и 40 степени.

"Завршиле су се те две кишовите недеље. Сада почиње веома топла недеља, топлотни талас је кренуо. И за сада се не види крај температурама које су преко 30°Ц. Тропске температуре, максималне преко 30°Ц. Ове недеље ће бити један максимум тих температура. Од среде, на пример, до суботе недеље, температура ће бити између 35°Ц и 39°Ц. Понегде можда чак и 40°Ц, значи веома топло", рекао је Ристић.

Према његовим речима, средином јула треба обратити пажњу на упозорења Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ). То се односи на период од 13. до 20. јула.

"Средином јула треба обратити пажњу на упозорења Републичког хидрометеоролошког завода у случају да буде тих непогода. То се дешава од 13. до 20. јула, с тим што температура и даље максимално неће пасти испод 30°Ц. Дакле, наставља се тај топлотни талас који ће највероватније наставити до краја јула", наводи Ристић.

Ристић истиче да се термин могућих нових суперћелијских олуја поклапа са периодом када су се догодиле разорне олује 2023. године. Објаснио је да је температура Јадрана нижа него прошле године.

"Имали смо непогоде које локално зову вишећелијске олује. То су кумулонимбуси, ти опасни облаци који испод себе имају тај јак ветар, јаке пљускове кише. Суперћелијске које су биле прошле године, десиле су се у неким датумима од 13. и 19. јула. Значи, сад се поклапа тај период када може да дође до тих непогода.

Надам се да неће. Температура Северног Јадрана, која је јако битна, ове године је мало нижа него прошле године. Прошле године је достигла ово време већ 27, 28°Ц. Сад је око 25, можда 26°Ц. Тако да се надамо да ћемо се извући без тих суперћелијских", закључио је Ристић.