Извор:Фото: Профимедиа

ВЕЧНА ДИЛЕМА: Мора ли се загрејати РЕРНА пре печења

Извор: Нпортал

08.07.2024.

21:10

СВИ смо се барем једном нашли у ситуацији да имамо жељу да припремимо неко јело први пут и нисмо прочитали упутства за припрему до краја и с разумевањем. Шта се онда догоди? Дочека нас ово: "Пре печења, рерну загрејте на пола сата."

Проблем није у загревању рерне, него у томе што нам тај процес одузима доста времена. Која су правила код загревања рерне и осталих уређаја објаснила је стручњакиња Лори Клајн.

- Претходно загревање је постављање вашег уређаја на жељену температуру и чекање да постигне жељену температуру. Ако сте мислили да само треба да загрејете рерну - то није сасвим тачно. Било који уређај који користите за кување хране можда ће такође бито потребно претходно загрејати како би се осигурало да постигне одговарајућу температуру. Претходно загревање фритезе, тостера и рерне ради се из истих разлога - рекла је Лори Клајн, куварица у Hamilton Beach Brands.

- Претходно загрeвање важно је за многе намирнице. Неким је намирницама то потребно како би биле хрскаве, док друге попут колача или хлеба требају топлину како би реаговали и како би се повећао њихов волумен - објаснила је.

Не морате претходно да загревати рерну сваки пут када је користите. То је рецимо случај ако не печете, већ само подгревате оброк.

BloombergAdria.com

 

- Нема потребе за загревањем ако само подгревате одређену храну, попут пице или остатака, али храна ће се загрејати брже када је рерна претходно загрејана и пре ћете моћи да уживате ​​у храни - рекла је Клајн.

Сигурност хране још је један важан разлог зашто је за неке рецепте и јела потребно претходно загревање. Уосталом, не желите сами себе или још горе, своју породицу или госте да отрујете храном.

- За месо или живину важно је размишљати о сигурности хране. Храна мора да задовољи одређену унутарњу температуру како би се спречило стварање бактерија. Нико не жели да искуси резултате неправилног припремања хране - објаснила је куварица.

Ако претходно загрејете рерну, знате да се храна брже припрема па ће тако мање времена проводити у температурном распону у којем се бактерије брзо развијају.

Дакле, ако рецепт захтева претходно загревање, кључно је да одвојите време за то. Ово није корак који желите да прескочите. Иако новије и паметне рерне показују када је постигнута жељена температура, то можда неће увек бити сто посто тачно. Најбоље је причекати око 20 минута ако желите да будете сигурни, посебно код припреме меса и живине.