Извор:Фото: Википедија

У ПЕТАК ЈЕ ЦРВЕНО СЛОВО: Православни верници славе Петровдан

Извор: Нпортал

09.07.2024.

12:56

СРПСКА православна црква и верници сутра славе Петровдан, а уочи великог празника постоји један занимљив обичај са цвећем који се и данас памти.

Српска православна црква у петак прославља Петровдан, празник који је посвећен светим апостолима Петру и Павлу.

Петар и Павле су први проповедници хришћанства и најближим ученици Исуса Христа, а сам празник се сврстава у 15 највећих хришћанских празника.

Свети апостол Петар

Свети апостол Петар биоје рибар и најпре се звао Симеон. Он је први од ученика јасно изразио веру у Господа Исуса рекавши: "Ти су Христос, Син Бога живога". Петар је чинио велика чуда: лечио је болесне, ваксрсавао мртве, чак су се и од његове сенке исцељивали болесници.

Павле био гонитељ хришћана

Свети апостол Павле био је родом из Тарса, најпре се звао Савле, а био фарисеј и гонитељ Хришћанства. Према предању био је десет година млађи од Христа. Поверовао је у његову проповед и постао један од навећих проповедникаи теолога прве хришћанске цркве. Пошто је испунио дане и ноћи трудом и страдањем за Христа, организовао цркву у многобројним местима, могао рећи: "Не живим ја, него Христос живи у мени", тада је био посечен у Риму, у време цара Нерона, кад и апостол Петар.

Петровдан је у Србији слава многих кућа.  Сматрао календарском границом у години, као један од кључних датума летњег циклуса празника, и често се повезује с Ивањданом. Обележава промене у природи које доносе следеће годишње доба и хладније време, а прати га много обичаја.

Уочи петровдана најстарији укућанин бере по цвет петровца за сваког у кући. На Петровдан се ништа не ради у пољу, нарочито се не упрежу коњи у кола.

У неким селима јужног Баната на Петровдан ујутру разносе јабуке првим суседима за душу умрлих, а понегде се јабуке односе у цркву на освећење.

Затим, постоји обичај да се уочи овог великог празника пале лиле, које се праве од младе коре дивље трешње или брезе. Обично се то ради на местима где се народ окупља, на трговима, раскршћима и у томе учествују деца и омладина.

(Магазин Новости)