Извор:Фото: Shutterstock

ДРАМА У БЕОГРАДУ: Малолетни убица побегао из затвора

Извор: Нпортал

09.07.2024.

20:02

МАЛОЛЕТНИ убица и преступник побегао из Завода за заштиту деце и омладине у Београду.

Српска полиција је у стању приправности и трага за малолетним убицом и вишеструким преступником В.Н. (13) из Новог Сада који је по ко зна који пут побегао из Завода за заштиту деце и омладине у Београду где је смештен након што је већ неколико пута побегао из новосадског Центра за социјални рад.

Он се заједно са млађим братом З.Н. (11), који је тренутно у Заводу за заштиту деце и омладине у Књажевцу, приближио до сада невиђеном "црном рекорду", јер су заједно починили скоро 100 лакших и тежих кривичних дела.

"В.Н. се, када је последњи пут побегао из Београда, вратио у Нови Сад и исте вечери опљачкао неколико локала начинивши велику материјалну штету јер је са саучесницима ломио ствари по објектима које је пљачкао, а однео је и позамашан плен. Све је то уредно евидентирано, сва кривична дела су расветљена, поднете су кривичне пријаве и В.Н. је након неколико дана ухваћен и само враћен у Завод у Београду зато што му се због година не може судити", прича извор из полиције који дуже време прати овај случај.

Малолетни криминалац може бити било где

Додаје да се тренутно не зна где се В.Н. налази те да не постоје оперативни подаци да се вратио у Нови Сад.

"Он се до сада увек враћао у Нови Сад, али тренутно немамо података о његовом кретању. Може бити и даље у Београду, а може бити и у неком другом граду. Његов брат је и даље у Заводу у Књажевцу и надамо се да ће тамо и остати и да је на њега почео да утиче рад са стручњацима те установе. Ти дечаци имају евидентан поремећај понашања. Прошле године су убили од батина Тодора Шуњку (75) из Товаришева, тада су већ имали иза себе позамашан број кривичних и прекршајних пријава, а сада су се приближили својеврсном 'црном рекорду' јер постоји основ сумње да су починили или учествовали у скоро 100 кривичних дела за које се зна. Вероватно су и прешли ту цифру, само нису ухваћени", наглашава саговорник.

Рад са стручњацима једино решење

Он истиче да се једино радом стручњака – психолога, психијатара и других, може нешто урадити по питању њихове "рехабилитације, преваспитања и ресоцијализације", будући да је доказано да немају никакве менталне проблеме који би морали да се решавају медикаментима, тако да не могу бити затворени у неку болничку установу, а овако им закон ништа не може јер имају мање од 14 година и нису кривично одговорни.

(Мондо)