Извор:Фото: Профимедиа

ИНЦИДЕНТ У ХРВАТСКОЈ: Васпитачица физички напала дечака (12)

Извор: Танјуг

09.07.2024.

22:58

Васпитачица из Словеније физички је напала 12-годишњег дечака због вике у Образовно-рекреативном центру ВИРЦ код Пореча у Хрватској, где сваке године летује више од 1.600 деце и више од 200 васпитача, преносе данас словеначки медији.

Удружење пријатеља Марибора (ЗПМ), које већ 36 година организује летовање у Поречу, послало је васпитачицу кући и забранило јој учешће у организацији летовања и другим програмима. 

Како се наводи у саопштењу ЗПМ, васпитачица је непримерено реаговала када је  12-годишње дете, ученик 6. разреда основне школе, прекршило кућни реда центра.

"Прекршај је била дечја вика, за неке присутне је била узнемирујућа вика у стамбеном простору ВИРЦ-а, што су присутни васпитачи желели да спрече", написао је Божидар Раусл, секретар синдиката. 
Васпитачица послата кући, дечак наставио летовање
Како каже, васпитачица је реагујући на понашање детета применила физичку силу, што је у ЗПМ Марибор окарактерисано као крајње непримерено и неприхватљиво, преноси 24ур. 

У складу са сопственим Кодексом етичких начела васпитача, васпитачица је одмах удаљена из установе и послата кући, а о инциденту су одмах обавештени родитељи, као и надлежна полицијска станица у Марибору, која ће моћи да обави разговоре када се дете врати са летовања. 
"Мариборска полиција примила је пријаву из које се јасно види да је на подручју Хрватске почињено кривично дело. Полиција прикупља обавјештења с тим у вези", саопштено је из ПУ Марибор.