Извор:Фото: репринт ТВ Новости

БУНИО СЕ, НИЈЕ ХТЕО: Како су Пају одвели код Тита

Извор: Нпортал

10.07.2024.

08:39

ВЕЛИКАН домаћег глумишта Павле Вуисић рођен је на данашњи дан 1926. године у Београду и данас би славио 98. рођендан.

Са четрнаест година дочекао је Други светски рат, а већ четири године касније отишао је на Сремски фронт, са којег се вратио као антикомуниста, а посебан однос имао је према Титу.

О његовом животу се готово ништа није знало, чак ни да је умро. Да је великан нашег глумишта преминуо знала је само његова супруга Мирјана и лекар. Колико је био скроман и поред велике популарности говори чињеница да је пре смрти у свој тестамент написао да жели да умре без икакве помпе у јавности и међу његовим најближима.

Занимљиво је да је Павле волео да имитира, посебно Јосипа Броза Тита. Неколико анегдота везује се за глумчев однос према маршалу. Прва каже да је на свом сплаву на Сави направио WC и приредио свечано отварање, управо том приликом имитирајући председника републике.

BloombergAdria.com

 

Друга каже да је једном приликом ушао у кафану на Ади, и да је, кад су га питали шта жели, само рекао: „Ћебе“. На питање конобара: „Пајо, лето је, шта ће ти ћебе?“, одговорио је: „Да прекријем оног на зиду“, показујући на Титову слику.

Овакво понашање било је недопустиво у то време, будући да је у Југославији владао својеврстан "култ личности" и да се Павле Вуисић озбиљно оглушио о правила које је поставио Тито.

Најсуманутија анегдота која се односи на Павла Вуисића и Тита несумњиво је она са снимања "Битке на Неретви", којем је присуствовао Јосип Броз са Јованком.

BloombergAdria.com

 

Драсмки уметник је тада Булајићу, окупљеним глумцима и целој екипи рекао: "Сад имамо војску, хајде да смакнемо Тита. Ту је војска, сада је најлакше...“

Пре снимања поменуте „Битке на Неретви“, а изгледа поводом тога, дошло је до "киднаповања“ Павла са његовог сплава на Ади, док је пецао, и одвођење на пријем код Тита.

Није стварно киднапован, већ је отишао на пријем, међутим његов стил одевања није био одговарајући.

BloombergAdria.com

 

- Он је наравно био обучен ’апа драпа’, за сплав. Одвели су га на Дедиње и хтели су да га лепо обуку. Он се бунио и рекао да неће. Ако сте ме узели оваквог, водите ме оваквог. Тито је чуо да се неко буни и повео га са собом и онда су се испричали. Један пријатељ на Ади је видео како га воде и њему је Павле рекао: ’Слушај, ако некоме будеш причао, не постојиш за мене.’ Било га је срамота што је ишао код Тита - рекла је његова супруга Мирјана за Недељник.

Прича каже да се Тито насмејао, пришао и загрлио Павла Вуисића одводећи га у једну малу, споредну просторију. Нико није знао шта се унутра дешава. Павле Вуисић никада није причао о догађајима од тог дана. Био је то званично његов једини сусрет са Титом