Извор:Фото: Танјуг/АП

ЛЕГЕНДА НАПРАВИЛА ДЕТЕ ДЕВОЈЧИЦИ(13): Одбијао да призна сина

Извор: Нпортал

10.07.2024.

09:57

ЈЕДАН од најбољих кошаркаша свих времена Карл "Поштар" Мелон главни је актер једне од најбизарнијих прича које стижу из НБА лиге.

Овај бивши сјајни крилни центар који је крајем 80-их и почетком 90-их доминирао у најјачој кошаркашкој лиги света, пао је на тесту људскости управо у време када је био на врхунцу своје каријере. 

Наиме, тада 20-годишњи Малон, још увек колеџ кошаркаш који много обећава, током 1983. године имао је однос са извесном Глоријом Бел која је у том тренутку имала само 13 година. Након овог односа Глорија је остала трудна, а током следеће године родила је сина Деметриса Бела, чији је отац, како је тврдила, био управо Малон, будућа НБА звезда. Деметрис се родио само годину дана пре него што је његов отац, као 13. пик биран на драфту 1985. године од стране Јута Џеза.

Кошаркаш је одбијао да прихвати чињеницу да има сина са тинејџерком па су њени родитељи одлучили да га туже. Salt Lake Tribune је својевремено јавио да су Деметрисови бака и дека извели Малона пред суд како би утврдили очинство 1986. године, у његовој другој сезони у НБА лиги. Крило Јута Џеза није одговорио на оптужбе, али је судија из Луизијане, након што се тест очинства показао као позитиван, пресудио да је он отац тада 2-годишњег Деметриса и наложио Малону да плаћа алиментацију 125 долара недељно, плус претходне и будуће медицинске трошкове.

Ова цифра изгледа мизерно ако се узме у обзир да је Малон те сезоне зарађивао око 3 милиона долара, а да је током професионалне каријере само од НБА уговора узео више од 101 милион. 

Ипак, "Поштар" је тврдио да је то превише и одбијао је да плаћа алиментацију, међутим касније је постигао вансудску нагодбу са Беловом породицом између 1988. и 1989. године, писао је својевремено амерички ESPN.

Малон у то време никада није јавно говорио о Белу иако је са дечакове стране било покушаја да се овај сјајни кошаркаш контактира преко НБА канцеларије. Међутим, наводно никада није добио одговор.

Њих двојица су се први пут срели када је Бел имао 17 година. Тада му је Малон наводно рекао да је сада прекасно да му буде отац. Ипак, успели су да успоставе контакт 2014. године. Године 2018, Бел је открио да су он и Малон били у много бољим односима и да су чак разговарали „скоро сваки дан“. 

Данас је Малон наводно коначно признао Деметриса Бела као свог сина. 

Отац који је одсутан свакако није слика коју већина има о Малону - посебно у Самерфилду и Солт Лејк Ситију, где га сви поштују и гледају као икону. У ствари, 2003. године гувернер Јуте Мајк Ливит уручио је Малону и његовој супрузи Кеј специјалну декларацију како би „похвалио и захвалио се Кеј и Карлу Малону за њихову невероватну службу, пријатељство и великодушност према држави Јута“. У саопштењу за јавност похваљене су Малонеове честе посете болесној деци, као и његова Фондација Карл Малон за децу, која помаже деци и породицама у невољи. Његова невољност да буде отац Белу још је веће изненађење ако се узме у обзир да је Малон и сам одрастао без оца, који је извршио самоубиство када је овај кошаркаш имао само три године

Када је био у јеку славе, Мелоун и његова супруга, са којом има четворо деце, говорили су на конференцији о породицама и отворено разговарали о деци коју је Мелоун стекао ван брака, али није било говора о Деметрису.

Иначе, Бел је хтео да иде очевим корацима, да поставе велика кошаркашка звезда и дуго се бавио овим спортом, али се на крају ипак одлучио за амерички фудбал. Драфтован је 2008. године као 219. пик, као играч који у средњој школи није играо амерички фудбал, нити је отишао на колеџ са намером да га игра. У НФЛ-у се задржао шест сезона, а променио је три клуба. Интересантно, иако је драфтован 2008. године, он је амерички фудбал почео да игра тек три године раније. 

Ова прича поново је постала актуелна када се сазнало да је кошаркаш Џош Гиди наводно био интиман са малолетницом. 

Карл Малон важи за једног од најбољих крилних центара који су икада крочили у НБА лигу. Популарни поштар је у најјачој лиги света провео 18 сезона, а већи део каријере провео је у Јути Џез где је заједно са Џоном Стоктоном чинио сјајан тандем. Мелон је два пута проглашен за најкориснијег играча лиге, 14 пута је био Ол-стар играч, а 11 пута члан првог тима НБА лиге.

BloombergAdria.com

 

Трећи је стрелац у историји лиге са 36.928 поена у каријери, одмах иза Леброна Џејмса и Карима Абдул-Џабара. Поред тога, држи и рекорд по броју изведених слободних бацања, а 2010. године уврштен у НБА Кућу славних. Године 1992. био је део чувене генерације америчке репрезентације која је позната као оригинални Дрим тим.  

Његов број 32 је повучен из употребе у Јути Џез.