Извор:Фото: Зоран Јовановић Мачак, Антонио Ахел/АТА имагес

Како је Љуба Бандовић уписао ФДУ иако не чује на једно ухо?

Извор: Нпортал

10.07.2024.

10:11

ИАКО је од малих ногу имао здравствени проблем који је могао да стане на пут његовој жељи да постане глумац, чувени уметник успео је не само да оствари свој сан него да постане један од највећих.

Славни глумац Љубомир Бандовић, који данас слави 48. рођендан, један је од најцењенијих у својој генерацији, а иза себе има бројне успешне улоге у позоришту, на филму и телевизији.

Само протеклих година обележио је неке од најуспешнијих ТВ пројеката, попут серија "Једини излаз", "Пад", "Деца зла", "Кожа", "Нечиста крв"...

BloombergAdria.com

Бандовић важи и за миљеника публике због свог великог глумачког дара и урођеног шарма, а спада у уметнике који не говоре често о приватном животу.

Ипак, у једном од интервјуа у којима је направио изузетак открио је интересантан детаљ о себи који ни његови највећи фанови нису приметили – да још од детињства не чује на лево ухо.

– Било ми је пет година кад сам ујутру почео да се будим са запушеним левим ухом, а онда би се стање током дана нормализовало. Спремали смо се да кренемо на летовање кад сам оцу и мајци рекао да опет имам проблем са слухом, а они су одговорили да ћу на мору пливати и ронити и да ће све бити у реду. Међутим, на мору се ситуација није нимало поправила. По повратку кући водили су ме код разних лекара, прво у Врању, онда у Скопљу, и на крају у Београду – испричао је Љубомир једном приликом за магазин Глориа.

Тада је, присетио се, посетио чувеног др Кирила Харалампијева на ВМА, а његово име ће му заувек остати урезано у сећање.

BloombergAdria.com

– Сећаћу се тог имена док сам жив. Однели смо му све налазе који су годинама рађени, он ме је поново послао на неопходне тестове и стање ми објаснио следећим речима: "Знаш, сине, кад цркне сијалица, не можеш да је отвориш да би повезао жице унутра, него мораш да замениш целу сијалицу. А то је тешко изводљиво" – истакао је глумац.

Како је објаснио, касније је сазнао да постоји начин да се овај проблем реши.

– Наравно, с временом сам сазнао да су медицина и технологија толико напредовале да постоје начини да се ушни живац, који ми је оштећен, "поправи", односно да се "оживи" вештачким путем, што подразумева отварање лобање иза уха како би се ставио стимулатор – објаснио је Бандовић.

Међутим, његова одлука је била да се не подвргне оваквом начину лечења.

BloombergAdria.com

– Разговарао сам са стручњацима који су ме питали да ли бих то урадио. Рекао сам да не бих. Не плашим се тога да ми отварају главу, али после 34 године проведене у тишини, бојим се како бих реаговао да прочујем на то уво. Шта бих онда радио? – рекао је глумац.

Међутим, овај проблем могао је да постане препрека Љуби Бандовићу да оствари свој сан да постане глумац. Да би конкурисао за Факултет драмских уметности, било му је потребно лекарско уверење које је — лажирао.

– Кад сам се уписао на глуму, професор Влада Јевтовић рекао нам је да сви треба да кажемо једну тајну, небитно какву, велику или малу, ваљда како бисмо се боље упознали. Сви су откривали различите ствари из свог живота, а ја сам одмах рекао да сам глув на лево ухо, да не бих дошао у ситуацију да ме хватају у лажи. Мислио сам да је боље да то одмах признам – открио је глумац.

BloombergAdria.com

Како је истакао, он због овога не може да се ослони на помоћ суфлера у позоришту, али нема проблем с памћењем својих реплика.

– Али, с друге стране, ваљда то природа идеално уреди, па ти на једној страни одузме, а на другој дода, те видим фантастично, као соко. А имам и одличну меморију, лако памтим текстове — истакао је Бандовић, који је додао и да се добро сналази у читању с усана.

(Glossy)