Извор:Фото: Профимедиа, Википедија

Зашто на Вимблдону сви тенисери морају да носе БЕЛУ ОДЕЋУ?

Извор: Нпортал

10.07.2024.

10:59

НИЈЕ случајно то што сви тенисери који учествују на Вимблдону носе белу спортску опрему на својим мечевима. Ношење беле боје на овом престижном тениском турниру је традиција која потиче још од касне викторијанске ере, односно из 1870-их, када је чувени бели спорт и постао популаран. Деценије су пролазиле, а владавина беле одеће је постајала само присутнија.

Како се наводи на званичном сајту Вимблдона правила облачења подразумевају да сви играчи морају да носе "прикладну тениску одећу која је скоро у потпуности бела", а ово важи од тренутка када играчи закораче на терен. Опрема коју носе мора строго да буде бела и не укључује "беличасте или кремасте нијансе".

BloombergAdria.com

Једини прихватљиви траг боје јесу детаљи као што су дугмићи, рајсфершлуси, конац и слично, али ни то не сме да буде шире од једног центиметра на било ком предмету одеће. Мали логотипи спонзора на одећи могу да садрже боју на себи. Правило ношења белог у потпуности примењује се и на доњи веш, капе, траке за главу, наруквице, чарапе и патике.

Опрема и медицинске ортозе за колена, руке или ноге такође би требало да буду у белој боји, али "ако је апсолутно неопходно" могу бити и обојени.

Зашто се примењује овај кодекс облачења?

Ова традиција датира из времена викторијанске ере, када је у друштву било веома важно бити у потпуности прикладан и пристојан, прича Мередит Ричардс, библиотерка у Међународној тениској кући славних.

BloombergAdria.com

Такође, бела боја би требало да помогне у томе да се мање види зној, јер се сматрало да је ово прозрачна боја и да је привлачи мање сунца од осталих. У викторијанско доба, о коме и причамо, такође се сматрало да је "неприкладно" знојити се.

Реалност је таква да је пуно тениских клубова, укључујући и Вимблдон, увело кодекс облачења беле боје од главе до пете, у највећој мери због традиције.

Колико је строг кодекс облачења на Вимблдону?

Правило ношење беле боје од главе до пете на Вимблдону је веома строго, а ако било који званичник види играча који носи више детаља у боји него што је то дозвољено, затражиће да промени одећу.

Ако је детаљ у боји споран, званичник ће чак извадити метар на лицу места како би се уверио у то да су испуњене званичне смернице кодекса облачења.

BloombergAdria.com

Током историје овог турнира, постојао је велики број играча који су тестирали поменута ограничења, а то је заправо само довела до строжих правила.

Андре Агаси је примера ради бојкотовао Вимблдон од 1988. до 1990. посебно због кодекса беле опреме, јер је више волео да носи упечатљиве боје. Ипак, на крају је 1991. одлучио да заигра у потпуно белој одећи и следеће године је освојио Грен слем титулу.

Роџер Федерер је 2013. носио беле патике са наранџастим ђоном што је изазвало праву пометњу на турниру. Од следеће године, Вимблдон је у правилнику јасније и строже прецизирао детаље у вези боје на ђону патика.

BloombergAdria.com

И сестре Вилијамс, Венус и Серена, такође су померила границе кодекса облачења. Серена Вилијамс је 2010. и 2012. носила бициклистичке јарких боја испод хаљине током турнира, што је заправо била врста амајлије, односно то је урадила за срећу. Обе године она је заиста освојила титулу на Вимблдону.

Венус је 2017. носила ружичасти грудњак на мечу против Елисе Мертенс, због чега су званичници тражили да се пресвуче на половини меча.