Извор:Фото: Shutterstock

УЗНЕМИРУЈУЋЕ Човек ноћу добио епи напад, пас му одгризао нос

Извор: Нпортал

10.07.2024.

11:40

ВАЗДУХОПЛОВНИ инжењер из Јоувила у Сомерсету у Великој Британији, имао је десетак успешних операција реконструкције лица

Један човек, оболео од епилепсије, доживео је напад ноћу и престравио свог кућног љубимца који се, на несрећу, уплашио и власнику одгризао нос.

Власник пса Бен Хорн, ваздухопловни инжењер, рекао је да му је кућа била прекривена крвљу након напада, горња усна остала је да виси, а нетакнута му је била само кост септума у ​​носу.

Током последњих пет година, овај 34-годишњак је имао око 10 операција да би реконструисао лице, при чему су хирурзи користили кости са ребара и кожу са подлактице и чела, преноси британски Њујорк пост.

Бен пати од епилепсије од 15. године, али након што му је доктор променио лек, појавили су се ноћни напади. Током једног епи-напада, новембра 2019. године, његов пас Хенри се уплашио и скочио на Бена, устремивши се на његово лице, а резултат овог напада је откинут нос и покидани делови браде и усана. Бен је успео да позове хитну помоћ, иако није могао да прича, смогао је снаге да каже да му је неопходна помоћ.

Када је хитна помоћ стигла, медицинска сестра је рекла да ће му дати огледало, али ће доживети шок. А сада, после свих операција, Бен је коначно почео да прихвата свој нови изглед - он се нада да ће, делећи ову причу, помоћи другима који су доживели сличну судбину.

- Тада нисам могао да поверујем колико ми је лице страдало. Било је ужасно, а сада покушавам да прихватим себе. Овако нешто научи вас да волите себе и оно што сте, а не да размишљате о томе какви сте раније били - каже Бен Хорн.

Кад је након напада свог пса хитно пребачен у болницу на 10-часовну операцију којом је требало да га "закрпе", Бен је рекао како се сећа да се, након погледа у огледало, покајао што је позвао хитну помоћ. Ипак, након извесног времена, одлучио је да се подвргне реконструкцији лица. Прва операција била је у мају 2021, која је касно заказана због пандемије, у болници Саутмид у Бристолу. Лекари су му узели кожу са леве подлактице како би направили унутрашњи део носа.

- Обе моје подлактице су истетовиране, па сам морао да изаберем једну од њих - сећа се Бен и додаје да је сада јединствен, јер има - тетоважу у носу.

Операције реконструкције Беновог лица одвијале су се даље, па су му узели кости са ребара у истој операцији и артерију из подлактице да би их повезали са вратом, као и кожу са подлактице да обновили нос. Тако је Бен добио "тетовиран нос" који је свакодневно прекривао коректором. Бен је имао операцију и у септембру 2022. кад су му део коже са чела пресадили преко истетовиране коже. Нови део лица морао је да виси извесно време како би се "примио" и добро повезао.

- Имао сам масу која ми је висила преко очију - сећа се Бен.

Будући да му се инфицирала кост коју је добио од једног донатора, Бену су узели још кости са кука и хрскавице из ребра да би је причврстили на његово чело. У мају 2023, Бен је завршио један део реконструкције лица, али су му потребне пластичне цеви које му помажу да дише, па је следећи корак проналажење начина да их уклони, а да му се нос не затвори.

- Веома је тешко када видите људе који предуго буље у вас. Увек ме је срамота и то упоређујем са сном у коме си без одеће, а сви гледају. Желиш да се сакријеш, али не можеш. Не можеш да промениш ствари и оно што се догодило - каже Бен.

Кад је реч о његовогм псу Харију, он је прегледан и након процене ветеринара-бихејвиориста је удомљен. Бен је чуо да је пас срећан у новој породици.

(Телеграф)