Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/TLC

ПО ЦЕЛОМ ТЕЛУ ИМАЛА НА ХИЉАДЕ ТУМОРА Трансформација шокирала

Извор: Нпортал

10.07.2024.

12:32

НЕВЕРОВАТАН снимак показује запањујућу трансформацију жене чије је тело било обложено хиљадама тумора налик на мехуриће који су јој отежавали ходање, јело, па чак и дисање.

Шармејн Сахадео (43) из Тринидада каже да се осећа "лепо" након 60 сати операције уклањања израслина које јој покривају лице, тело и удове.

Мајка двоје деце пати од неурофиброматозе НФ-1, ретког генетског стања које узрокује стварање бенигних тумора на нервном ткиву.

Ова болест је ретка и погађа тек једног на сваких 3.000 људи на свету, а Шармејн је била изузетно тежак случај. Како каже, то стање је наследила од мајке која је имала исти ген, а симпотими су почели да се испољавају када је имала само 13 година. 

Све је почело када се пар тумора појавило на Шармејном лицу, али стање јој се знатно погоршало када је затруднела и њено тело је одједном преплавило на хиљаде тумора. 

Осим мањих тумора налик на мехуриће, Шармејн је такође имала велику масу на нози која је отежавала ходање. Како каже, није могла да направи више од неколико корака одједном.

Шта је неурофиброматоза тип 1

НЕУРОФИБРОМАТОЗА тип 1 (НФ1) је генетско стање које узрокује да тумори расту дуж ваших нерава. Ти тумори обично нису канцерогени, али могу изазвати низ симптома.

Ово је стање које се наслеђује путем гена - ако ваш родитељ има мутацију на свом НФ1 гену, имате 50 посто шансе да је развијете.

Симптоми се постепено развијају током година и њихова тежина варира од особе до особе.

У већини случајева, кожа је највише погођена.

Неурофиброматоза типа 2 је много ређа од НФ1 и изазива одвојене симптоме.

Жена је имала и тумор у устима, којем је симболично дала надимак Френк, који јој је отежавао говор и исхрану. Поред тога, њој је и дисање било угрожено јер су јој тумори затворили ноздрве.

Као резултат болести, ова мајка је могла да носи само широку одећу како би избегла да јој тумори крваре. Како признаје, Шармејн је носила широку одећу и како људи не би гледали у њу. 

Ово стање је веома тешко јер људи само буље, а онда имају само негативне ствари да кажу - рекла је она.

Њен највећи страх био је да неће моћи да дише и да ће умрети због немогућности да позове помоћ због силних тумора по лицу, рекла је она у недавној епизоди емисије Take my tumor на TLC телевизији. 

Пошто лекари на Тринидаду нису могли да јој помогну, Шармејн је ступила у контакт са др Рајаном Озборном, онкологом за хирургију главе и врата из Лос Анђелеса и директором Института за главу и врат Озборна.

BloombergAdria.com

 

- Све што тражим је само мало олакшања. Желим да ми се лице разбистри да бих видела и дисала како треба - рекла је она за TLC.

Одлетела је у Калифорнију да се састане са др Озборном, који је рекао да се никада није сусрео са тако тешким случајем као што је њен.

- Она има необичну презентацију неурофиброматозе. Има је буквално свуда. Ја лично никада нисам видео пацијента чији случај је био овакав. Чини ми се да је јединствена - рекао је доктор.

Др Озборн се плашио да је Шармејн близу респираторног поремећаја због наглог раста њених тумора, па је одлучио да је неопходна "хитна" интервенција. Специјалиста је морао пажљиво да уклањања туморе, јер би свако уклањање значило и скидање део Шармејнине коже.

Ако превише скинем, постоји ризик од инфекције. Морамо то да радимо у фазама како бисмо омогућили телу да започне процес зарастања. Много тога зависи од тога колико бола особа може да толерише - рекао јој је током консултација и додао:

- Нећете ништа осетити током операције. Проблем ће бити када се пробудите. Када бих све ово скинуо, било би као да ти је неко драо кожу на живо и не бисмо могли да вам дамо довољно лекова против болова.

Упркос томе што је знала да ће бити у боловима, Шармејн је одлучила да искористи прилику и подвргне се операцији. Медицински тим је наишао на велику препреку уочи њене операције, јер никако нису могли да пронађу вену кроз коју би јој дали анестезију зато што је велики део њене коже био обложен туморима.

То је значило да неће моћи да је дају седативима да оперише. Уместо тога, Шармејн су делове тела утрнули локалним анестетиком и била је потпуно будна подвргнута операцији од 13 сати. 

Током 10 недеља, др Озборн и његов тим извели су 24 операције на њој, укупног трајања око 60 сати.

BloombergAdria.com

 

Шармејн се четири недеље након процедура опорављала код куће на Тринидаду.

- Др Озборн је успео да уклони више избочина него што сам очекивала, тако да се осећам лепо. Живот ми је сто посто бољи. Волим како сада изгледам - рекла је Шармејн рекавши да се лакше креће по свом дому.

Пошто су највећи мехурићи сада нестали са Шармејниног лица, њене црте су правилно видљиве први пут после много годинама и она је сада у стању да се смеје, да нанесе шминку на лице и, што је најважније, може много боље да види и дише. 

BloombergAdria.com

 

- Осећам се прелепо - рекла је Шармејн.

(The Sun)