Извор:Фото: Профимеида

ГЛЕДАТЕ ЈЕ НА МАЛИМ ЕКРАНИМА: Она је унука Јованке Броз

Извор: Нпортал

11.07.2024.

12:38

ЈОВАНКИНУ УНУКУ годинама гледате на малим екранима.

Јованка Будисављевић, касније познатија као Јованка Броз, Српкиња из села Пећане, рођена је на простору данашње Хрватске 7. децембра 1924. године.

Партизанима се придружила са 17 година и отишла да се бори против нацистичког окупатора.

BloombergAdria.com

 

У рату је изгубила оца и два брата, а млађе сестре су завршиле у сиротишту, због чега је била посебно борбена и посвећена да их пронађе, чему сведочи и њена јака везаност за њих до краја живота.

Прешла је 1945. у Београд у Команду Гардијске бригаде, где ју је генерал-мајор Милан Жежељ одредио за рад у Белом двору, тада је и постала секретарица Јосипа Броза Тита и тим послом се бавила до 1952. године, да би се 15. априла исте године тајно удала за њега.

BloombergAdria.com

 

Први пут се у улози прве даме појавила годину дана касније, током посете британског министра спољних послова Ентонија Идна.

Познато је да Тито и Јованка нису имали децу и да је прва дама Југославија била везана за наследнике својих сестара које је гледала као своју децу коју нажалост никада није имала, али мало ко зна да унука њене сестре данас краси мале екране, преноси Пинк.

У питању је Гордана Гоца Узелац, позната водитељка и новинарка која годинама извештава са свих крајева света.

BloombergAdria.com

 

Гоца потиче из дивне породице која је до последњег дана Јованкиног живота била уз њу, те су је стално посећивали.

Водитељка и њена сестра Марија су обожавале да проводе време са својом баба-тетком која им је стално причала о периоду када је била прва дама Југославије.

Хелло