Извор:Фото: Профимедиа

Које 3 особине деца увек наслеђују од МАЈКИ?

Извор: Нпортал

11.07.2024.

13:28

ЈЕСТЕ ли се икада запитали шта деца наслеђују од мајке, а шта од оца? Генетичарка је издвојила три особине које деца најчешће наслеђују од мајки.

Када чекају да им се дете роди или одрасте, родитељи су најчешће радознали о особинама које дете наслеђује од ког родитеља, а одређене карактеристике попут знакова старења или интелигенције наслеђују од мајке.

BloombergAdria.com

Већина људских особина је полигена, што значи да су одређене комбинацијом неколико гена оба родитеља. На пример, у вашем генетском коду постоји најмање 700 секвенци које могу утицати на висину. Слично томе, ваша кожа, боја косе и боја очију заснивају се на мешавини гена – што објашњава зашто наше очи долазе у тако широком спектру боја.

Иако се већина наследних гена преноси од оба родитеља, неке особине су директно повезане са мајком, од одређених генетских болести до боје косе и очију, преноси Клиx.ба.

Које су те особине?

Знаци старења

Како старите, ваше лице почиње да показује знакове – избочине, боре на челу, боре од смеха. Можда ћете морати да захвалите својој мајци у зависности од тога када и како се ови знаци старења материјализују. Конкретно, митохондрије мајке доприносе процесима старења.

Према истраживачима са Института Каролинска и Института Макс Планк за биологију и старење, дете ће наследити ДНК мајке, укључујући митохондријалну болест или дисфункцију. др. Нилс-Горан Ларсон, професор на Институту Каролинска и главни истраживач на Институту Макс Планк за биологију старења, рекао је: "Истраживање је показало да митохондријална ДНК наших мајки утиче на наше старење. Ако наследимо митохондријску ДНК са мутацијама из нашег мајко, старимо брже."

BloombergAdria.com

Интелигенција

Иако не постоји један "ген за интелигенцију", један од фактора који доприносе дететовом оштром интелекту потиче од ДНК мајке. Све је више истраживања која показују улогу мајке у интелигенцији њене деце. Једно занимљиво истраживање које подржава ову теорију спровео је Савет за медицинска истраживања у Шкотској.

Ова студија је интервјуисала учеснике (старости 14-22) сваке године. Истраживачи су открили да је најбољи предиктор интелигенције мајчин коефицијент интелигенције. У просеку, коефицијент интелигенције учесника варирао је само 15 поена од њихових мајки.

Ментално здравље и поремећаји

Наслеђују се не само физичке особине и карактеристике понашања, већ и менталне и емоционалне карактеристике. Иако спољашње околности играју улогу у развоју поремећаја расположења, стања и болести, оне делују у складу са генетским предиспозицијама – не увек искључиво од мајке, али истраживања сугеришу да је то чешће него што се раније мислило.

Студија из 2016. открила је повезаност између депресије код мајки и њихових ћерки у анализи 35 породица. Занимљиво је да су такође открили да се депресија не преноси са очева на њихове ћерке или са очева на синове.

BloombergAdria.com

 

+

Стил спавања

Обрасци спавања, понашања, па чак и поремећаји су много вероватније пренети на децу од маме него од тате. Ово укључује несаницу и циклусе спавања и буђења.

Студија објављена у Слееп Медицине сугерише да деца наслеђују своје обрасце спавања од својих мајки. Студија је показала јасну корелацију између несанице код мајке и неколико метрика спавања новорођенчади.

Метаболизам

Одржавање здраве тежине има много више везе са здравим начином живота него генетиком, али то не значи да гени ваше мајке не помажу у сагоревању вишка енергије.

Супротно популарном веровању, масноћа је суштински извор енергије за одржавање нашег тела. Смеђа маст је посебно одговорна за регулисање телесне температуре у хладном окружењу и енергетски метаболизам. Ово је у супротности са белим масним ћелијама, које расту у величини када им се даје вишак енергије (калорије).

Истраживачи су открили да смеђе масно ткиво може бити циљано у борби против гојазности. И не само то, већ су открили и да мајке носе ген који омогућава смеђој масти да се бори против беле масти, која се приписује очевим генима.

(Стилл)