Извор:Фото: Танјуг/АП

ЗАПЕЛО КОД УВОЂЕЊА ВОЈНОГ РОКА: Немачки министар изнервиран

Извор: Нпортал

11.07.2024.

18:15

НЕМАЧКИ министар одбране Борис Писторијус биће приморан да ублажи свој нови модел увођења војног рока, планиран за 2025. годину, након што су министри из коалиционе партије Слободних демократа (ФДП) рекли да не подржавају регрутацију.

Писторијус је у јуну дао конкретан предлог са циљем да се немачко друштво припреми за рат због претње која долази из Русије.

Како преноси Remix News, модел је инспирисан примером из нордијских земаља, које обавезују 18-годишњаке да попуне упитнике о својим интересовањима, на основу којих би се бирали најпогоднији кандидати за лекарске прегледе и могућност служења шест месеци служења војног рока.

Међутим, таквом моделу су се успротивили министри либералне ФП, који имају дужи стаж у влади од Писторијуса.

У писму министру одбране, министар финансија Кристијан Линднер и министар правде Марко Бушман рекли су да, иако подржавају напоре да Бундесвер постане модерна и ефикасна војска, верују да се то може постићи само друштвеним прихватањем. ФДП је такође приметио да би прикупљање података из самог упитника представљало инвазију на приватност.

BloombergAdria.com

 

Свака "обавеза мале групе људи да се подвргне лекарским прегледима за служење војног рока поставила би неизбежна правна питања", истакли су, напомињући да би то био дубоки упад у животе младих људи.

Писторијус је раније тврдио да су елементи регрутације у његовом „меком“ моделу регрутовања били занемарљиви, јер би регрути били бирани на основу њихових интереса. Међутим, сада ће бити приморан да додатно ублажи ове елементе, јер му је потребна подршка коалиционих партнера СПД-а, ФДП-а и Зелених у парламенту да би поново увео регрутацију.

Писторијус је првобитно планирао да регрутује 5.000 људи годишње од 2025. године, потврдио је портпарол Министарства одбране.

Писмо двојице министара је додатни ударац за Писторијуса након што се испоставило да ће немачки буџет за одбрану следеће године порасти мање од траженог износа.

- То ме нервира јер то значи да не могу да уводим одређене ствари брзином коју захтева ниво претње - прокоментарисао је Писторијус у понедељак.

(Јутрањи.хр)