Извор:Фото: Профимедиа

ТУШИРАЊЕ ОДМАХ НАКОН ИЗЛАСКА ИЗ МОРА? Ево зашто није добро

Извор: Нпортал

12.07.2024.

16:50

Запамтите ове савете за боље здравље ваше коже

Купање у мору са собом носи и слој соли на кожи који, када се осуши, понекад оставља препознатљиве беле трагове. Зато многи људи имају навику да се истуширају на плажи одмах после купања, или пре одласка куц́и, како би испрали со са коже.

Иако у томе нема ништа лоше, много је боље оставити со на кожи бар неколико сати.

Наиме, морска вода има антибактеријска својства и богата је витаминима и минералима као што су магнезијум, натријум, калцијум, цинк и слично, због чега одлично делује на кожу.

BloombergAdria.com

 

Узимајући у обзир све витамине и минерале и антибактеријско дејство, со из морске воде храни кожу и смањује упале, спречава појаву бубуљица, гљивичних инфекција које се најчешц́е јављају на ноктима и смирује атопијски дерматитис, псоријазу и слична стања коже.

Такође, иако се каже да се сољу не трљају ране, слана морска вода је одлична за брже зарастање. Осим што има антибактеријска својства, морска вода, односно со која остаје на нама, делује и као механички пилинг који помаже у уклањању мртвих ћелија коже и на тај начин доприноси њеном свежем изгледу.

Магнезијум у морској води такође помаже у снижавању нивоа кортизола у крви, који смирује нервни систем а самим тим и могућност појаве бубуљица које настаје услед стреса

(Miss7hr/ Wanted)