Извор:Фото: П. Милошевић, Профимедиа, Википедија

Шта стварно значи кад кажемо – Калемегданска тврђава?

Извор: Нпортал

13.07.2024.

08:36

КАЛЕМЕГДАН, Калемегданска тврђава, Калиш, пуно имена имамо за тврђаву, а појма нисмо имали да нека потпуно погрешно погрешно користимо.

Постоји читав низ терминолошких заблуда и грешака везаних за Београд. Често су њиховом стварању доприносили медији, који су понављањем грешака, утицали на то да се оне временом укорене међу Београђанима.

Погрешно је користити термин Калемегданска тврђава

Оно што је најбитније, погрешно је користити термин Калемегданска тврђава, јер је то лингвистички апсурд, с обзиром да сама реч Калемегдан значи тврђавско поље, па би у буквалном преводу то било “тврђава тврђавског поља“.

BloombergAdria.com

Калемегдан је назив парка а тврђава није калемегданска.

Међутим, то није једина заблуда везана за твршаву, истиче се још неколико, а скупили су их све на једно место добри људи са сајта калдрма.рс.

Римски бунар не само да није римски, односно, антички, него је изграђен много касније у 18. веку и градили су га Аустријанци. Значи није из античког доба, већ су му Београђани дали придев римски како би указали на његову мистичност и старост.

Доњоградска капија из 1717. године испрва је у народу важила као Капија принца Евгенија Савојског, војсковође који је освојио Београд али није учествовао у изградњи ове капије. Касније је добила име Карлова капија, а Београђани и данас претенциозно тврде да је име добила по цару Карлу Великом.

BloombergAdria.com

Он јесте био велики освајач, али с обзиром на време у коме је живео, до тада непостојеће Србије (почетак 9.века) није никако стигао. Капију је много касније подигао Карло ВИ, хабсбуршки цар, азаградњу овог монументалног здања у духу барокне архитектуре ангажовао је знаменитог архитекту Балтазара Нојмана.

Сматра се да је Карађорђе после Првог српског устанка ушао у Србију кроз капију испод данашњег споменика Захвалности Француској, по чему је она названа Карађорђева капија. Ту је чак 1913. био подигнут и велики споменик Карађорђу, управо јер се веровало да је то била тачка његовог продора у тврђаву.

Иако је изграђена почетком 19.века у време устанка је била зазидана и то све до 1952. године. Карађорђе је ушао у тврђаву са Цариградског друма, преко Стамбол капије, па је само име легенда.