Извор:Фото: Инстаграм принтскрин/ sorajavucelic, Фото: Јутјуб принтскрин/Novo jutro

Зденка је сина пронашла преко ФБ после 30 година

Извор: Нпортал

13.07.2024.

10:29

ЗДЕНКА Мијаиловић поделила је гостујући у једној емисији своју дирљиву причу о поновном сусрету са сином Милошем након више од 30 година.

Зденка је испричала како је 1992. године, усред рата у Југославији, одлучила да оде у Немачку са својим супругом из другог брака, у потрази за бољим животом.

- Те године сам одлучила са супругом из другог брака да одем у Немачку. То је било време када је почео рат у Југославији, у потрази за бољим животом за себе и своју породицу и да створим услов тамо да и они дођу. Међутим, није било шансе да их доведем, увели су визе. Није било линија аутобуса, авиона - започела је Зденка своју причу.

У том периоду, десио се трагичан инцидент у Србији, када је њен син Милош, тада двогодишњак, остао сам на ивици прозора.

BloombergAdria.com

 

- Видео га је комшија, полако се примакао и скинуо дете са прозора. То је био аларм за полицију и социјални рад. Ни ја, ни биолошки отац нисмо били ту, а он га није ни желео. Они су га узели и одмах дали на усвајање. Нико ме није обавестио, само су га одузели и дали на усвајање - испричала је Зденка.

Након више од 30 година, Зденка је пронашла свог сина путем друштвених мрежа.

- Средњи син ми је на друштвеним мрежама честитао рођендан, да би ми након неког времена стигла порука 'коначно сам видео своју мајку'. Он је већ знао моје име, али није знао где сам. Зато што је даља рођака по биолошком оцу дошла до њега и дала му информације о мени. Он ме је тражио и вероватно је пронашао профил мог сина и тако је настала конверзација порукама - рекла је Зденка.

Зденка је описала тренутак када је примила поруку од свог сина Милоша, који јој је рекао да јој ништа не замера.

- Памтим његове прве речи које су биле 'опусти се, шта је било, било је, ништа ти не замерам'. Написао ми је поруку да престанем себе да осуђујем, да ме он не осуђује, да сам била немоћна, да сви ми грешимо и да ћемо бити ок - рекла је Зденка са сузама у очима.

BloombergAdria.com

 

Зденка је поделила и своју причу о томе како је и сама била усвојена.

- И ја сам усвојена већ при изласку из болнице. Имала сам среће да ме је усвојила особа која је била више него мајка. И она је преминула 1992. године, када сам ја отишла у Немачку. И Милош је имао лепу судбину са мајком која га је усвојила - рекла је Зденка.и нагласила да су је вера и нада одржале кроз све тешке године.

- Није ми било лакше. Држала ме је вера и нада да ће доћи тај дан када ће се он вратити и дошао је - рекла је Зденка.

Психолог Снежана Репац се осврнула на рад социјалних служби и истакла важност подршке породицама.

- Задржала бих се на томе да је Зденка мајка још четворице синова. Дакле, била би компетентна мајка и Милошу - рекла је Репац и упитала Зденку како је поднела одузимање сина Милоша у тим околностима.

Зденка је на крају разговора споменула своју књигу "Осуђена" у којој описује све кроз шта је прошла.

- У књизи 'Осуђена' описујем целокупну голготу коју сам преживела. Ето, морално сам јака, и то ме тера напред. Кроз њу сам желела да пошаљем поруку да никад не треба стајати - закључила је Зденка Мијаиловић.

(Курир)