Извор:Фото: Профимедиа, Инстаграм/theshando

ГОДИНАМА СЕ БОРИЛА: Од ове болести је преминула Шенон Доерти

Извор: Нпортал

14.07.2024.

16:13

О СВОЈОЈ тешкој борби говорила је јавно, а често је на свом Инстаграм профилу делила и најболније моменте свог лечења. Изгубила је битку у својој 53 години.

Позната глумица Шенон Доерти преминула је данас у 53. години од рака дојке. Звезда серија "Беверли Хилс" и "Чари" се годинама борила са овом болешћу али је нажалост болест била јача. 

BloombergAdria.com

 

Како је текло лечење Шенон Доерти?

Њој је 2015. године установљена ова болест, да би годину касније била подвргнута мастектомији (уклањању дојки), што, нажалост, није донело очекујуће добробити. Ова операција је показала да су се ћелије рака прошиле и изван лимфних чворова, односно и на остатак тела. После овога, Шенон је била подвргнута хемиотерапији и радио-терапији, да би 2017. године потврдила да се налази у ремисији. Нажалост, 2020. године њој се рак вратио и то у четвртом стадијуму и после неколико година од ремисије.

Како је глумица једном приликом изјавила, не жели да људи на њеној сахрани плачу.

- Мојој сахрани ће присуствовати људи које не желим тамо. Не желим их тамо јер знам да су разлози доласка - политичко коректни разлози. Не воле ме, али не би да испадну лоши. Не могу да направим листу људи које не желим тамо, јер би била предугачка, али ћу направити списак званица које "позивам" - рекла је Шенон.

Шта је рак дојке?

Рак дојке је болест абнормалне ћелије дојке које расту ван контроле и формирају туморе. Ако се оне не контролишу, тумори се могу ширити по целом телу и постати фатални, као што је био случај са Шенон. Те ћелије рака се могу ширити у оближње ткиво дојке што изазива квржице или задебљање, пише "Wхо.инт".

Инванзивни карциноми се могу проширити на оближње лимфне чворове или друге органе (метастазирати) и они постају опасни по живот. Лечење зависи од самог болесника, врсте рака којег има као и од брзине његовог ширења. То лечење комбинује операцију, терапију зрачењем и лекове.

Рак дојке се јавља у свакој земљи света у сваком узрасту после пубертета али са све већим стопама у каснијем добу. Приближно 99% карцинома се јавља код жена, а око 1% код мушкараца.

Она