Извор:Фото: Shutterstock, Профимедиа

ПАКАО СТИЖЕ У БЕОГРАД Ево када достиже пик

Извор: Нпортал

16.07.2024.

12:38

ДАНАС ће бити најтоплији дан ове године, са максималним температурама од 36 до 41 степен, а сутра се очекује од 35 до 39 степени. Затим до краја ове седмице постепени мањи пад температуре, па ће се највише дневне температуре у већини места кретати у интервалу од 32 до 38 степени и уз тропске ноћи у урбаним срединама, упозорио је данас Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ).

РХМЗ је издао упозорење на изражен топлотни талас на подручју целе Србије.

Данас ће бити најтоплији дан и у Београду, са максималном температуром око 40 степени, а сутра се очекује око 37.

До краја ове седмице постепени мањи пад температуре, па ће се највише дневне температуре кретати у интервалу од 33 до 36 степени и уз тропске ноћи.

У Београду данас до 42 степена

Како је објавио метеоролошки сајт "Метеоциел.фр", према данашњој прогнози за Београд, температура у 14 и 17 сати достићи ће чак 42 степена!

Ово ће бити пик топлотног таласа, а према њиховим предвиђањима температура ни у 23 сата неће пасти испод 31 степен Целзијусових.

Прогноза за Београд за наредна три дана

Према предвиђањима поменутог сајта, сутра ће у престоници бити за степен хладније, те ће у најврелијем делу дана од 14 до 17 сати, температура достићи 41 степен.

Већ у четвртак, осетићемо мали пад температуре. У најтоплијем делу дана, жива у термометру достићи ће "само" 38 степени.

Слична ситуација са временом биће и у петак, те ће највиша дневна температура бити 38 степени.

Црвени метеоаларм у целој Србији

У целој Србији данас је на снази црвени метеоаларм због екстремно високих температура.

"Време је врло опасно. Прогнозиране су нарочито опасне временске појаве, а таквог су интензитета да могу проузроковати велику материјалну штету и бити веома опасне по безбедност људи и животиња. Треба се често информисати о детаљима очекиваних метеоролошких услова и ризика. Следити наредбе и савете надлежних државних служби", стоји у упозорењу РХМЗ.

Батут издао упозорење

У 15 градова Србије данас су прогнозиране максималне температуре између 38 и 41 степен, што се сматра веома опасним временским условима, објавио је Батут.

То, како су саопштили из Батута, представља повећану вероватноћу за наступање тежих манифестација топлотног удара, попут топлотног осипа, топлотног едема, топлотне синкопе, грчева, топлотног исцрпљења и топлотног удара.

У нашем одвојеном тексту погледајте у којим градовима ће бити најтоплије.

(Блиц)