Извор:Фото: Притскрин Инстаграм popup3_

"Деца су гости у нашој кући, онда одлазе"

Извор: Нпортал

16.07.2024.

19:28

"ЗНАЧИ, ни једно дете не треба да служи родитељима из морања веч из љубави."

Отац Предраг Поповић један је од најактуелнијих духовника чије проповеди се радо гледају и деле на друштвеним мрежама.

BloombergAdria.com

 

Овом приликом се осврнуо на васпитање и однос родитеља према својој деци:

- Нема венчања које сам ја обавио, а да нисам одржао баш ту беседу младенцима, управо позивајући се на стару индијанску пословицу која каже да су деца гости у нашој кући. На нама је да их образујемо, обучемо, васпитамо, нахранимо и пустимо да иду даље.

Из наше гордости, и нашег егоцентризма, и наше неспособности да се другом бићу поверимо и препустимо у потпуности, ми присвајамо нешто, у ствари неког за нешто, и од деце, која су слободне личности, правимо некога ко ће нама да служи!

BloombergAdria.com

 

Много одраслих долази са проблемима са родитељима који их уцењују и говоре: „Ти си под мојим кровом, ја сам тебе хранио, ти ћеш мене кад ја остарим…“ Па чекај, шта си ти рађао? Слугу?

Значи, ни једно дете не треба да служи родитељима из морања веч из љубави.

Ја, рецимо, имам фићу. И ја кад сам га правио како сам већ хтео, ја сам направио да буде двосед. И Павле приђе и каже: „А где ћемо ми?“ Који ви? Ви ћете да идете, да одрастете, ово је за мене и за Ивану. Ви ћете да возите већ своје и друго, кола за вас су они тамо каравани, да вас потоваримо и да терамо.

- Деца морају да знају да ја и супруга постојимо и ван њих. Да смо постојали и пре њих и да ћемо постојати и после, док они буду били у својим породицама. Тек онда ће они желети заједницу са нама.

Стил