Извор:Фото: Shutterstock

Цео дан су провели под климом, ево шта им се десило са телом

Извор: Нпортал

17.07.2024.

17:08

СТУДИЈА је спроведена на испитаницима од којих је половина живела у зградама са клима уређајем, а друга половина у зградама без ње.

Климатизација је постала стандард у савременом животу, посебно у врућим периодима, којих је, захваљујући климатским променама, све више.

Иако су клима уређаји за многе неизоставан део свакодневице, има и оних који их избегавају због страха од потенцијалних негативних ефеката на здравље. Често се поставља питање: 

Да ли је клима уређај здрав или не?

Харвардска школа за јавно здравље спровела је студију која је открила да повишене температуре у неклиматизованим просторијама током топлотног таласа негативно утичу на когнитивне функције младих здравих особа.

Студија је пратила 44 студента из Масачусетса, од којих су неки живели у зградама са клима уређајем, а други без ње.

Налази су показали да су ученици у зградама без климатизације имали лошије резултате на тестовима когнитивних функција, укључујући време реакције и радну меморију.

BloombergAdria.com

Клима може имати и негативне ефекте

Сув ваздух, који је резултат кондензације влаге из ваздуха при хлађењу, може довести до исушивања коже, очију и слузокоже, ау неким случајевима и до иритације дисајних путева. Такође, људи у климатизованим просторима често пију мање воде јер не осец́ају жеђ као на високим температурама, што може довести до дехидрације.

Редовно, дуготрајно провођење времена у климатизованим просторима смањује изложеност природној топлоти, па тело не мора да се прилагођава високим температурама као иначе. Ова смањена изложеност може смањити терморегулаторне способности тела и учинити га мање ефикасним у управљању топлотом када је то потребно.

Исто важи и за знојење. Тело се хлади процесом знојења, што је мање потребно у климатизованим просторима. Дуготрајно смањење знојења може умањити способност тела да користи овај кључни метод хлађења када је у топлом окружењу. Људи који нису аклиматизовани на врућину имају већу вероватноћу да доживе топлотни стрес и повезане здравствене проблеме, преноси "Вечерњи лист".

BloombergAdria.com

Ако се клима уређаји не одржавају правилно, у њима се могу накупити бактерије и буђ. Удисање ваздуха контаминираног овим микроорганизмима може изазвати респираторне проблеме и алергијске реакције. 

Нагли прелазак из климатизованих простора на грејање такође може бити проблем. Може изазвати бронхоконстрикцију, посебно код људи са астмом или хроничном опструктивном болешћу плућа. Хладан ваздух из климатизованих простора може да иритира дисајне путеве, а затим изненадно излагање топлом ваздуху може да их додатно иритира, што може изазвати кашаљ и отежано дисање.

Нагла промена температуре може бити стресна за кардиоваскуларни систем. Људи са постојећим срчаним проблемима могу доживети погоршање симптома, као што су бол у грудима и кратак дах. Високе температуре повећавају рад срца и оптерец́ење крвних судова, што може бити опасно за особе са хипертензијом или срчаним обољењима.

Недостатак свежег ваздуха због недовољне вентилације може довести до акумулације угљен-диоксида и других загађивача, што може изазвати проблеме као што су вртоглавица и смањена концентрација.

BloombergAdria.com

Да би се смањили негативни ефекти климатизације, важно је правилно одржавање и коришћење клима уређаја:

Редовно одржавање: Чишћење или замена филтера сваких неколико месеци и професионални сервис најмање једном годишње смањују ризик од стварања бактерија и буђи.

Подешавање температуре: Подешавање температуре клима уређаја на ниво који је само неколико степени нижи од спољне температуре смањује стрес за тело.

Овлаживачи ваздуха: У климатизованим просторијама може бити корисно уградити овлаживаче ваздуха како би се спречило исушивање коже и слузокоже.

Вентилација: Обезбеђивање довољног протока свежег ваздуха смањује ризик од накупљања штетних гасова и побољшава укупан квалитет ваздуха.

Правилан правац ваздуха: Ваздух из клима уређаја не би требало да буде усмерен директно на људе како би се постигла равномернија дистрибуција охлађеног ваздуха.

Климатизоване собе углавном нису штетне по здравље. Напротив, могу бити корисни за здравље и могу спасити животе, под условом да се клима уређаји правилно користе и одржавају. Као и код свих технологија, кључ је умереност и правилна употреба. Клима уређаји, када се користе одговорно, незаобилазан су алат у борби против екстремних врућина и њихових негативних ефеката на здравље.