Извор:Фото: Профимедиа

НЕКАДА И ДО СМРТИ: Зашто пси нападају своје власнике?

Извор: Нпортал

17.07.2024.

18:59

ПСИ МОГУ ДА покажу агресивно понашање и то јесте велики проблем власника.

Зашто пси нападају своје власнике?

Ово питање често се сведе на стереотип да су одређене расе, попут питбул теријера, инхерентно агресивне. Међутим, истина је комплекснија и захтева дубље разумевање.

BloombergAdria.com

 

Не разумеју појам добра и зла

У свету паса, концепти добра и зла не постоје као што их људи разумеју. Пси свој свет деле на ствари које су им прихватљиве и оне које их чине несигурним, на ситуације које су им угодне и оне које су им непријатне. Разумевање овог психичког склопа може помоћи власницима да схвате зашто пси реагују одређеним понашањем, попут уједа, који обично није изазван бесом.

Проблематично понашање

Пси могу показати различита проблематична понашања, попут прекомерне активности или агресије према другим животињама, што је изазов с којим се суочавају многи власници. У таквим ситуацијама, разумевање узрока понашања пса може помоћи у правилном приступу и решавању проблема.

Нагон чопора

У центру за дресуру паса Обрад Ђокић објаснио је за РТС да постоји више разлога због којих власнички пас напада. Како каже, један од њих је, без обзира да ли је власнички или не, ситуација када је пас без контроле.

- Тај пас има своје одређене нагоне, као што су нагон чопора, брањење територије, брањење власника. Ако власник није доследан, власнички пас може да нападне и свог власника. Највише грешимо јер мислимо да је пас кућни љубимац, али он то није, већ је потенцијално опасна животиња - истакао је Ђокић, а преноси РТС.

BloombergAdria.com

 

Страх као узрок уједа

Када пас угризе свог власника, често је то изражај страха или осећаја немоћи. Недостатак социјализације или негативно искуство могу довести до тога да пас реагује агресивно у ситуацијама које доживљава као претњу. Важно је да власници препознају сигнале страха код свог пса и пруже му подршку и сигурност.

Генетске предиспозиције и комуникација

Поједине расе паса могу имати генетске предиспозиције које их чине склоним одређеним понашањима, али кључно је разумети да агресивност није нужно последица расе већ комплексних фактора укључујући и социјализацију. Правилна социјализација и обука могу значајно утицати на смањење ризика од агресивног понашања.

Важност правилне социјализације

Период ране социјализације пса кључан је за развој његовог понашања касније у животу. Недостатак правилне социјализације може довести до проблема у понашању и реактивности пса. Власници требају уложити време и труд у учење свог пса како да се понаша прикладно у различитим ситуацијама и како да комуницира на начин који је прихватљив за људе и друге животиње.

Ало