Извор:Фото: Андреј Амижић

Кинескиња Јин ђак генерације усред Баната

Извор: Богољуб Грујић/Новости

19.07.2024.

20:54

КИНЕСКИЊА Јин Леи Лиу (15), девојчица из Житишта, завршила је основну школу у овом месту не само као носилац Вукове дипломе и многих других награда већ и као - ђак генерације!

Свестрана, одговорна, друштвена, увек насмејана и добро расположена, ова тинејџерка рођена у Зхејиангу у Кини освојила је срца својих наставника и осталих запослених у ОШ "Свети Сава" у Житишту, као и многобројних вршњака и другара у школи.

Као награда за изузетан труд и залагање, уз ласкаву титулу најбољег ученика у генерацији, уследила је Вукова диплома, али и награде Доситеј Обрадовић из математике, енглеског језика, физике, хемије као и похвале из информатике и рачунарства, немачког, историје и ликовне културе.

- Трудила сам се да увек, пре свега поштујем традицију и културу српског народа и језика. Учила сам стрпљиво сваку српску реч, правило по правило, савладавала сам темељно и граматику која није лака и са великом жељом да српски језик савладам и почнем да без проблема комуницирам - каже нам Леа, како је сви суграђани ословљавају.

- У томе су ми много помогли вршњаци из Житишта и осталих места у овој општини, који су ме од првог дана прихватили у школи и трудили се да ми разјасне неке непознате речи и изразе.

BloombergAdria.com

 

Колико је добро савладала српски језик показује и што је сународници и вршњакињи Иуе Ран Сун, која ће школовање наставити у Француској, несебично помагала у превођењу, јер је мало знала српски језик. Иуе је успела је да се снађе и оствари одличан успех, а основну школу у Житишту је похађала по специјално прилагођеном програму.

Уписала гимназију у Зрењанину

ОСТВАРЕНИМ успехом у основној школи, Јин Леи Лиу је скренула пажњу на себе и била у жижи интересовања и приликом уписа у Зрењанинску гимназију.

- Нисам имао прилику да је боље упознам у личном контакту, али сам о њој чуо све најлепше. За сваку похвалу је што та девојчица без икаквих проблема учи на српском и перфектно га говори, а успела је да постане и ђак генерације - каже Милан Радаковић, директор Зрењанинске гимназије. 

BloombergAdria.com

 

- Веома ми је драго што сам давно заборавила зрнца непријатности, јер ипак ово није земља у којој сам рођена и није мој матерњи језик, па сада без икаквих проблема говорим, читам и пишем на српском језику - додаје Леа.

Уз осмех нам још каже:

- Сада једва чекам септембар и почетак гимназијалских дана. Нова школа, средина и ново искушење, али спремна сам - убеђена је ова млада Кинескиња.

Импресионирана понашањем и Леиним породичним васпитањем, Снежана Мајкић, директор ОШ "Свети Сава" у Житишту, каже:

BloombergAdria.com

 

- Леа је изузетно паметно и талентовано дете, одличан ученик и на српском који је брзо савладала, несметано је похађала наставу и уз петице, добијала само похвале.

Са својом породицом из Кине, Леа се као мала девојчица доселила у житницу Баната и одмах почела да учи српски језик, помажући родитељима у робној кући коју су отворили у овом месту. Има млађу сестру и брата, који такође похађају овдашњу основну школу и са одличним успехом завршили су четврти разред.

Упоредо са свакодневним обавезама у школи, Леа је редовно наручивала књиге из Кине да не би заборавила традицију, културу и обичаје свог народа.

Али, истовремено, уз одличан успех, активна је у културном животу као члан фолклорне секције локалног културно уметничког друштва у Житишту. У народним ношњама старог Баната Леа и те како умешно "везе" банаћанско колце и без обзира што ће у гимназији имате далеко више обавеза, како сама каже, не намерава да запостави фолклор и редовне наступе са својим другарима. 

Богољуб Грујић/Новости