Извор:Фото: Профимедиа

ДВЕ РЕЧИ ЋЕ ВАС СПАСИТИ: Како се одбранити од агресивног пса

Извор: Нпортал

19.07.2024.

22:44

Ово су савети ветеринара...

Како објашњавају ветеринари, пас ће врло ретко први напасти човека и то након што се осети угроженим.

Међутим, у таквим ситуацијама тешко је контролисати емоције и понашање и посебно ако налетите на чопор скитница који се осећају моћно зато што су у групи.

Практични савети

Како је објаснила професионални тренер паса Марџи Алонсо постоји више начина да се одбраните од напада пса.

BloombergAdria.com

- Пси су често узбуђени због самог нагона да појуре плен или заштите власника, па у неком тренутку то узбуђење се преокрене и тад постану јако опасни, посебно ако су у групи. Пси имају тенденцију да се хране узбуђењем једни од других. То је као кад велика група људи на концерту понета атмосфером ради нешто што иначе не би, слично је и са псима, сликовито је објаснила Марџи.

Према њеним речима уколико наиђете на агресивног пса, било да је луталица на кога сте случајно налетели на улици или власнички пас који испољава агресију покушајте да што мање паничите. Ово су њени савети.

1. Смиреност

Немојте паничити, бежати нити вриштати јер ће то бити додатни стимуланс за пса. Уместо тога покушајте да сачувате смиреност што је тешко кад сте мета агресивног пса. Немојте викати, махати рукама нити покушавати да га ударите ногом јер ће он то схватити као директну претњу. Пас који напада најчешће је збуњен и уплашен.

2. Не гледајте га

Прекините контакт очима, окрените се бочно од пса али га мотрите периферним видом. На овај начин му стављате до знања да му нисте претња. Држите шаку скупљену у песницу приљубљене уз тело.

3. Не трчите

Не трчите од пса осим ако нисте сигурни да можете да побегнете. Иако је први инстинкт да се побегне од опасности пас ће вас стићи чак и кад сте на бициклу. Трчите само ако сте баш близу аута у који можете да се склоните и заштитите под условом да сте сигурни да ћете пре пса стићи до кола.

4. Збуните га

Покушајте да му одвратите пажњу бацањем неког предмета или посластица што даље од вас. Ово може збунити пса, одвратити му пажњу од вас, а вама дати вам време да се склоните од њега.

5. Команде

Агресиван пас може се смирити оштрим командама. Немојте гледати директно у његове очи већ мало у страну и јасно подвикните „Назад!“ или „Седи!“ На овај начин му стављате до знања да сте доминантни и да треба да се повуче. Након што пас осети вашу снагу он ће се уплашити и склониће се у страну.

(Крстарица)