Извор:Фото: СПЦ, Профимедиа

Св. Прокопије КАЗНИЋЕ сваког ко сутра не испоштује 2 ПРАВИЛА

Извор: Нпортал

20.07.2024.

12:39

СВЕТОГ Прокопија празнују људи свих вера и то довољно говори о овом великом празнику који је у црквеном календару обележен црним словом.

На Прокопијевдан сваки Србин ће испоштовати 2 важна правила:

- Нема купања у реци

- И никакво копање није дозвољено, чак ни сахрана.

Ова правила датирају од давнина и верује се да су практикована вековима јер средином јула увек била велика врућина, а купање по врућини или тежак физички рад увек су доводили до фаталних догађаја.

BloombergAdria.com

Ипак, народ је то приписивао казни огњеног свеца па су са страхопоштовањем празновали Прокопијевдан.

Свети великомученик Прокопије је хришћански светитељ из 4. века. Рођен је у Јерусалиму. Име по рођењу било му је Неаније, а био је војвода у служби цара Диоклецијана. Према легенди, у време прогона хришћана, Диоклецијан је одредио Неанија да с једним одредом војске иде у Александрију и тамо затре хришћане. На том путу десио се јак земљотрес након кога му се обратио Бог речима: „Неаније, камо идеш, и на кога устајеш?”. На његово питање: „Ко си ти, Господе? Не могу да те познам”, показао се у ваздуху пресветао крст, као од кристала, и зачуо се глас: “Ја сам Исус распети Син Божји, овим знамењем које си видео побеђуј непријатеље своје, и мир мој биће с тобом”.

Тај доживљај потпуно је обрнуо и променио живот војводе Неанија. Као победилац ушао је у Јерусалим и објавио мајци да је хришћанин. Изведен пред судију, он скиде са себе појас војводски и мач, и баци пред судију, показавши тиме, да је он само војник Христа Цара.

После великих мучења бачен је у тамницу, где му се опет јавио Господ Исус Христос, који га је крстио и дао му име Прокопије. Једног дана дошло му је на тамнички прозор 12 жена и рекле су му: "И ми смо слушкиње Христове." Оптужене за ово оне су бачене у исту тамницу, где их је свети Прокопије учио вери Христовој, а нарочито томе како ће примити мученички венац. Зато се у чину венчања помиње свети Прокопије, поред боговенчаног цара Константина и Јелене.