Извор:Фото: Shutterstock

МИРАН САН: Како да се наспавате током топлотног таласа?

Извор: Нпортал

20.07.2024.

22:45

ТРЕБА да знате да решење постоји и да можете да изађете на крај са врућинама...

Немојте да дремате

Врућина може да вас измори више него уобичајено. То је зато што трошите додатну енергију како бисте регулисали температуру тела. Уколико сте лоше спавали током ноћи, покушајте да избегнете дремање током дана. Искушење да утонете у сан може заиста да буде велико, али када је вруће - спавање је само за ноћ.

Време за спавање

Топло време може да вас натера да промените навике. Ипак, покушајте да се држите рутине јер постоји могућност да вам промена дневног ритма уништи сан. Идите на спавање као и до сада.

BloombergAdria.com

Држите се основа

Побрините се да вам спаваћа соба буде проветрена и охлађена колико је то могуће. Током дана, спустите ролетне и затворите прозоре на сунчаној страни како топао ваздух не би улазио у кућу. И још нешто - отворите све прозоре пре него што одете на спавање како би ушао хладан ваздух.

Постељина

Ослободите се непотребне постељине, али задржите лагане покриваче. Танки памучни прекривачи упијају зној. Колико год да је вруће у спаваћој соби, температура вашег тела ће пасти током ноћи. Зато нам је понекад у сну хладно и када је температура ваздуха преко 30.

BloombergAdria.com

Хидрирајте се

Пијте довољно воде током дана, али избегавајте да се наливате пре него што одете на спавање. Жеђ вас вероватно неће пробудити - али хоће потреба за одласком у тоалет.

Останите мирни

Ако се мучите да заспите, устаните и покушајте да радите нешто што ће вас умирити. Читајте, пишите или можда сложите чарапе. Једно је сигурно - немојте да посегнете за телефоном или игрицом - плаво светло екрана нас разбуђује. Кад се осетите поспано - вратите се у кревет.

Ови савети су настали на основу сугестија професора Кевина Моргана, бившег директора Клинике за истраживање сна Универзитета у Лофбору, као и Лисе Артис из Савета за сан.

(Курир/ББЦ)