Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/Joe Biden

БАЈДЕН СЕ ПОВУКАО ИЗ ПРЕДСЕДНИЧКЕ ТРКЕ

Извор: Нпортал

21.07.2024.

19:56

Амерички председник Џо Бајден повукао се из трке за кандидата на америчким изборима.

У писму објављеном на друштвеној мрежи Икс, Бајден је рекао да је у најбољем интересу његове странке да се повуче и да се фокусира искључиво на испуњавање његових дужности председника до краја свог мандата.

Бајден је рекао да ће се обратити нацији касније ове недеље и образложити детаље ове одлуке.

Захвалио се потпредседници САД Камали Харис која је била његов, како каже, "изванредан партнер".

Посебно је све зачудило што председник није пружио подршку његовој потпредседници Камали Харис, коју многи виде као главног претендента на ту функцију.

Многи аналитичари сматрају да ће Бајден овим поступком изазвати хаос у Демократској странци.

Подсетимо, Бајден се последњих недеља суочава са све већим позивима да се повуче због забринутости за своје године, здравља и способности да води државу.

Подсетимо, амерички медији сагласни су да је актуелни шеф Беле куће лоше наступио на првој дебати са Доналдом Трампом. Муцао је и застајао, није увек јасно формулисао своје мисли, а након догађаја, телевизијска камера је ухватила тренутак када му је Бајденова супруга Џил помогла да сиђе низ степенице.

У том контексту, позиви демократа да се предложи још један кандидат постали су све чешћи.

Потпредседница Камала Харис сматра се највероватнијим кандидатом.

У теорији, странка ће имати прилику да замени кандидата на конгресу у августу.

Подсетимо, Глас Америке јуче је објавио који су то сценарији уколико демократски председнички кандидат одустане од трке, с обзиром да све више великих донатора има дилему да ли да настави да финансира кампању Џоа Бајдена, а такође јер расте број демократа који позивају актуелног председника да повуче своју кандидатуру.

BloombergAdria.com

 

Јуче је из Бајденове кампање поручено да он остаје у трци, а, како је наведено, уколико се повуче, демократе морају брзо да одлуче о наредним корацима.

Један од сценарија би био да Бајден, на Националној демократској конвенцији крајем августа у Чикагу, подржи алтернативног кандидата и да од делегата тражи да гласове које су наменили њему преусмере на другог. Скоро свих 3.896 делегата своје гласове је наменило Бајдену.

Прва у реду да наследи председника је његова потпредседница Камала Харис.

- Тај избор би имао смисла и финансијски, јер правила налажу да Харис може да потроши новац из кампање намењене Бајдену, а средства износе око 91 милион долара, према последњем извештају из јуна - пише Глас Америке, јавља Танјуг.

BloombergAdria.com

 

Други сценарио јесте да странка може да одржи отворену конвенцију и одабере неког од кандидата - међу којима су и гувернер Калифорније Гевин Њусом, гувернер Пенсилваније Џош Шапиро или гувернерка Мичигена Гречен Витмер.

Тај сценарио, истиче Глас Америке, био би "турбулентан процес који би изазвао поделе".

- Номиновање неког другог уместо Камале Харис разбеснело би црнкиње - које су један од кључних стубова подршке демократама - наведено је.

Уколико би Бајден одступио, демократе би брзо морале да одлуче ко ће га заменити и ко може да добије изборе, рекао је за Глас Америке Лари Сабато из Центра за политику Универзитета Вирџиније.

И то мора да буде иста особа. А питање је да ли могу то да изведу у наредних месец дана", напомиње Сабато.

Демократе морају да одлуче и ко би био кандидат за потпредседника - што опет може да изазове поделе у странци.

Подсетимо, Бајден је тренутно у изолацији, јер се лечи од коронавируса.