Извор:Фото: Танјуг/Тара Радовановић

НОВО ОСВЕЖЕЊЕ: Овако ће се пљускови кретати по Србији

Извор: Нпортал

21.07.2024.

21:57

КАКО најављују метеоролози, у среду би Србију требало да погоди нови талас захлађења. Јутарња температура пашће испод 20 степени, што ће бити велика разлика у односу на температуре са којима смо се будили протеклих дана.

Како је најавио метеоролог Иван Ристић, хладни фронт са северозапада коначно ће ући кроз такозвана "Бечка врата".

"Дуваће и умерен северозападни ветар који ће нам додатно помоћи да се расхладимо од оволиких врућина и спарина. Тренутно ЕЦМWФ који ја користим за старт модела форсира више кише у среду док ГФС скоро да је нема у сваком случају освежиће. У јутарњим часовима температура свуда у четвртак и петак, 25. и 26. јула испод 20 степени. Завршава се и период тропских ноћи нарочито у већим градовима, док ће максимална бити од 26 степени до 31 степен", навео је Ристић у својој прогнози.

Он је додао да је у среду могућа још једна кишна епизода, али са северозапада.

Како ће се кретати пљускови

Ристић је објавио и мапе потенцијалног кретања падавина и пљускова који би у среду требало да захвате Србију.

Стиже конкретније освежење

Да ће доћи до још једног освежења потврђује и метеоролог аматер Марко Чубрило, који је на свом Фејсбук налогу објавио да ће у неким деловима Србије максимална температура ноћу бити само 13 степени.

"Данас и у понедељак променљиво облачно, понегде уз пљускове и топло али без велике врућине. Ноћи ће бити мало пријатније уз минимуме од +16 до +22 степена Целзијуса, док ће се дневни максимум кретати од +27 до +32 степена Целзијуса, локално око +34 степена Целзијуса. У уторак топло и углавном суво, док ће у среду током дана преко нас прећи хладан фронт који ће донети падавине и појачан северозападни ветар уз конкретније освежење. Понегде ће бити услова и за временске непогоде. У среду максимум од око +19 на западу до око +32 на истоку региона. До наредног викенда свежије уз повремене пљускове и то углавном над средишњим и источним пределима", навео је Чубрило.

Крајем јула враћају се врућине

Ипак, он је појаснио да температурни пад неће потрајати дуго, те ћемо се већ крајем јула вратити на температуре од 34 степена.

"Дневни максимум од +17 до +25 степени Целзијуса, ноћу често само око +13 степени Целзијуса. Од следећег викенда постепено отопљење па би сам крај јула донео локалне максимуме и око +34 степена Целзијуса. Почетком августа мало свежије али нестабилно", написао је он.

Детаљну прогнозу за август прочитајте у нашем посебном тексту.

Прочитајте и каква нас јесен чека после врелог лета.

(Блиц)