Извор:Фото: Профимедиа

"ПРОПУСТ" Огласила се директорка Тајне службе, чека се ФБИ

Извор: Танјуг

22.07.2024.

18:00

ДИРЕКТОРКА америчке Тајне службе Кимберли Читл признала је данас у Конгресу да су она и њена агенција направили пропуст када је атентатор ранио републиканског председничког кандидата Доналда Трампа на скупу у Пенсилванији 13. јула.

- Направили смо пропуст. Као директорка америчке Тајне службе, преузимам пуну одговорност за било какав безбедносни пропуст - рекла је Читл сведочећи пред комитетом за надзор Представничког дома Конгреса, пренео је Ројтерс.

Она је суочена са позивима републиканаца који траже њену смену.

Читл је додала да покушај убиства бившег председника Трампа представља најзначајнији оперативни неуспех током више деценија рада Тајне службе.

Одговарајући на тврдње републиканаца да је Тајна служба одбила да обезбеди ресурсе за заштиту Трампа, она је казала да је безбедност око њега била појачана уочи пуцњаве.

BloombergAdria.com

BloombergAdria.com

 

- Ниво безбедности бившег председника је појачан знатно пре изборне кампање и стално је растао како су се претње развијале - навела је Читл, додајући да мисија Тајне службе није политичка већ да је то, дословно, питање живота и смрти.

Данашње сведочење означава први круг конгресне истраге о пропустима у вези атентата.

Директор ФБИ Кристофер Реј требало би да се у среду појави пред правосудним комитетом Представничког дома Конгреса.

BloombergAdria.com

 

Председник Представничког дома Мајк Џонсон требало би такође да објави формирање двостраначке радне групе која би дала полазну тачку за истрагу ове институције.