Извор:Фото: Профимедиа

БАТУТ: Регистрован први случај грознице Западног Нила

Извор: Танјуг

23.07.2024.

17:34

ИНСТИТУТ за Јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" објавио је данас да је регистрован први потврђен случај оболевања од грознице Западног Нила, као и да је оболела особа мушког пола старости 80 година са територије Београда.

Како се наводи на сајту "Батута" на територији Мачванског округа регистрован је и један случај грознице Западног Нила са вероватним местом заражавања у Грчкој.

У сезони надзора до 17. јула ове године у државама Европске уније (ЕУ) и Европске економске заједнице (ЕЕЗ) пријављено је седам случајева оболевања од грознице Западног Нила у хуманој популацији, и то у Грчкој (4), Италији (2) и Шпанији (1).

Грозница Западног Нила је сезонско обољење које се преноси убодом зараженог комарца, а главни преносилац вируса је Цулеx пипиенс, врста комарца која је одомаћена и код нас.

Сезона трансмисије вируса у Србији уобичајено траје од јуна до новембра.

У циљу смањења ризика од заражавања вирусом, Институт препоручује примену мера личне заштите од убода комараца употребом репелената на откривеним деловима тела приликом боравка на отвореном.

Такође, препоручују ношење одеће дугих рукава и ногавица, светле боје, а пожељно да одећа буде комотна, јер како наводе, комарци могу да убадају кроз припијену одећу.

BloombergAdria.com

 

Додају да је пожељно избегавати боравак на отвореном у периоду најинтензивније активности комараца, у сумрак и у зору.

Препоручују и употребу заштитне мреже против комараца на прозорима, вратима и око кревета, као и климатизоване просторе, јер је број инсеката у таквим условима значајно смањен.

Такође, избегавати подручја са великим бројем инсеката, као што су шуме и мочваре.

Како се наводи на сајту "Батута" смањење броја комараца на отвореном постиже се исушивањем извора стајаће воде и додају да се на тај начин смањује број места на које комарци могу да положе своја јаја.

Најмање једном недељно треба испразнити воду из саксија за цвеће, посуда за храну и воду за кућне љубимце, из канти, буради и лименки, као и уклонити одбачене гуме и друге предмете који могу да прикупљају воду.

У случају путовања у иностранство, поготово ако се ради о тропском и субтропском подручју, обавезно се придржавати свих наведених мера превенције.

Они наводе да се у случају појаве било каквих симптома, одмах треба јавити изабраном лекару.