Извор:Фото: РТС принтскрин

РТС се огласио због потеза водитељке у "Слагалици"

Извор: Нпортал

13.12.2021.

09:06

ЕПИЗОДА квиза Слагалица је изазвала је велику полемику на друштвеним мрежама, и бурну реакцију јавности. А разлог је - акценат. Такмичар је дао тачно решење током игре Асоцијације, водитељка му је одговор признала, али уз исправљен акценат. Овим поводом, огласили су се из Радио телевизије Србије, тврдећи да водитељка није направила грешку.

Јавног сервиса Србије издао је званично саопштење:

- Примедбе због правилне употребе акцената у најгледанијој српској телевизијској емисији ТВ Слагалица упућене Јавној медијској установи Радио-телевизија Србије попримиле су у јавности непримерене размере. Неосноване оптужбе су, парадоксално, упућене квизу који много полаже на тачност, информативност и вредности образовања, науке и културе. Да је дошло до грешке или неправилне употребе акцената, реакција јавности би била разумљива - међутим, грешке нема.

BloombergAdria.com

 

- РТС као јавни сервис има одговорност према језику и свест о потреби поштовања језичких норми, укључујући и оне акценатске. Лектори запослени у нашој кући руководе се својим професионалним знањем и нормативним приручницима, пре свега Правописом Матице српске и шестотомним Правописним речником Матице српске, који представљају "устав" српског књижевног језика.

- Често чујемо примедбу да је језик жива ствар и да се непрестано мења, те да су књижевни акценти на којима ми истрајавамо у несагласју са "стањем на терену". Ово и јесте питање које заслужује да буде најозбиљније размотрено, и то од стране институција које се баве језиком – Одбора за стандардизацију језика, Института за српски језик и Одељења за српски језик у Матици српској.

BloombergAdria.com

 

- До тада, док институције, евентуално, ово питање не разреше, Радио-телевизија Србије ће наставити да се руководи акцентским правилима која су још давно утемељили Ђуро Даничић и Вук Караџић - пише на сајту РТС.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".