Извор:Фото: Милена Анђела, Википедија

СЛАВИМО ЛЕТЊИ АРАНЂЕЛОВДАН: Помолите се архангелу Гаврилу

Извор: Нпортал

26.07.2024.

07:52

ПРАВОСЛАВНИ верници 26. јула обележавају празник посвећен Светом архангелу Гаврилу, веснику добрих и радосних вести.

Православни верници на данас обележавају празник Сабора светог архангела Гаврила, односно летњи Аранђеловдан. У народу је празник познат и као летњи Аранђеловдан за који се везују многобројни обичаји, према којима се оним који поштују веру тог дана забрањен скоро сваки рад.

Иако у календару СПЦ овај празник није обележен црвеним словом, црква му ипак даје велики значај и слави га као Благовесника који је најављивао и учествовао у свим значајним догађајима који су у вези са настанком хришћанства.

Сматра се да је овај празник установљен на Светој Гори у 9. веку, за време царева Василија и Константина Порфирогенита и патријарха Николе, после јављања архангела Гаврила у једној од карејских келија који је прстом по камену исписао песму Богородици "Достојно јест".

Архангел Гаврило је први, уз архангела Михајла, који је предводник војске анђела и сила добра, а за њима следе равни по части Рафаил, Урил, Селатил, Јегудил, Варахил и Јеремил.

BloombergAdria.com

Светом архангелу Гаврилу моле се нероткиње, јер се верује да он доноси благе и лепе вести. Народ га сматра заштитником људи и стоке од временских непогода.

Девојке на овај дан не узимају ручне радове у руке, да шију и плету, а у народу је остало устаљено веровање да је ово најбољи дан за нови почетак.

По предању, архангел Гаврило је неко време био на Месецу. Једном је слетео на Земљу и напио се воде с ђавољег извора. Ђаво га потера, стигне на Месец, потегне га гребеном и закачи му табан. Од тада људи имају угнуте табане.

МОЛИТВА СВЕТОМ АРХАНГЕЛУ ГАВРИЛУ:

"Свети Архангеле Гаврило, који донесе неизречену радост са неба Пречистој Ђеви, испуни радошћу и весељем срце моје гордошћу испуњено. О велики Архангеле Божији Гаврило, ти си благовестио Пречистој Ђеви Марији зачеће Сина Божијег. Објави и мени грешном страшни дан моје смрти и умоли Господа Бога за моју грешну душу, да би ми опростио моје грехе; да ме не зароби лукави демон и овлада мноме. О велики Архангеле Гавриле! Сачувај ме од свих невоља и свих болести, сада и увек и у векове векова. Амин."