Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/NBC10 Philadelphia, National Center for Missing and Exploited Children

РЕШЕНА МИСТЕРИЈА После 65 лета се зна ко је "Дечак у кутији"

Извор: Нпортал

26.07.2024.

20:56

ПУНИХ 65 година био је познат само као "Дечак у кутији", чије је изубијано наго и неухрањено тело нађено умотано у ћебе у картонској амбалажи у шумовитој области на североистоку Филаделфије почетком 1957.

Напредак у истрази о његовом идентитету је коначно постигнут у октобру 2021. и откривено је да се несрећни дечак стар око четири године, који је имао ожиљке по телу и био присилно ошишан, звао Џозеф Огастас Зарели.

Међутим, истражитељи су чекали још 14 месеци како би саопштили идентитет жртве једног од најгнуснијих случајева убиства у америчкој историји и име несрећног дечака саопштили су тек у децембру 2022, више од шест и по деценија након злочина.

Британски Дејли мејл пише да је дентитет малог Џозефа откривен захваљујући револуционарном истраживању ДНК и генеалогији помоћу којих је утврђена читава мрежа рођака која је на крају истражитеље довела до имена детета.

Узорци ДНК су узети помоћу техника какве научници користе на древним мумијама, а идентитет Џозефовог оца је утврђено захваљући ДНК тесту тог човека који је истражитељима донела његова бивша девојка.

Тада се коначно стигло до имена родитеља несрећног дечака, а то су били Огастас Џеј Зарели звани "Гас" и Мери Елизабет Ејбел, звана "Бетси".

BloombergAdria.com

 

Мали Џозеф је рођен у ванбрачној заједници, што је у то време била табу тема у Америци.

Иако се име оца појављује у крштеници до које су истражитељи дошли, они су морали да то утврде и ДНК анализом.

Бетси је умрла 1991, а Гас 2014. и истражитељи су испрва одлучили да не откривају имена дечакових родитеља из поштовања према преживелим рођацима.

Ипак, под притиском медија и јавности која је годинама била обузета овим случајем, њихова имена су саопштена у јануару ове године.

Сав овај напредак у истрази пружа нову наду да ће коначно бити откривен одговор и на најважније питање, а то је ко је убио Џозефа Огастаса Зарелија.

Потрага за убицом на нивоу целе Америке је покренута чим је 25. фебруара 1957. пронађен леш дечака, упоредо са напорима за утврђивањем идентитета жртве.

Лист Филаделфија инквајерер је тада, по налогу полиције, објавио застрашујуће фотографије с обдукције изубијаног мртвог дечака и његову слику у дечијој одећи, тражећи помоћ јавности.

Те фотографије су залепљене и по продавницама широм Филаделфије, а људе који се данас сећају тог времена и даље прогоне те ужасне слике.

Полиција је очајнички упућивала апеле за помоћ у расветљавању случаја, што је покренуло хиљаде дојава, од којих су неке долазиле и из иностранства, у вези с идентитетом убијеног дечака.

Појавило се много теорија о овом злочину, али није утврђено ко је убио дете и зашто.

Његова мајка Бетси је имала 21 годину када је родила Џозефа, а њен блиски рођак је казао да је могуће да га је дала на усвајање.

Тај рођак је рекао да у том чину "није било никакве окрутности, никакве злобе" и да ништа не указује да су Џозефови родитељи имали икакве везе са његовом смрћу.

Адвокат који заступа Гасово четворо деце казао је Филаделфија инквајереру да су они тек "недавно" сазнали да су имали брата по оцу и да се "никада није појавило ништа што њиховог оца или било ког другог члана породице повезује с овим", мислећи на злочин.

Дејли мејл