Извор:Фото: Танјуг/ЈОВАНА КУЛАШЕВИЋ

СКОРО 40 СТЕПЕНИ: Ево какво нас време очекује

Извор: Нпортал

27.07.2024.

16:38

Максимална температура биће у понедељак од 30°Ц на северу и на западу до 35°Ц на југоистоку и истоку Србије

Пред нама је прави летњи викенд, уз тропски топло време. Све ово биће узловљено приливом вреле ваздушне масе са севера Африке и то под утицајем термичког висинског гребена. Сунчано време и ведро небо без облака биће последица антициклона и повишеног ваздушног притиска.

Првог дана викенда максимална температура у Србији биће од 30 до 34°°Ц, а у недељу врело, температура од 34 до 38°Ц.

Иначе, над северозападном Европом налази се циклон, а у склопу њега простире се веома изражен хладни фронт од Скандинавије до западне Европе. Он се премешта према истоку и на свом путу доноси кишу, пљскове, јаке ветрове и хладнију ваздушну масу.

На подручју Србије продор ослабљеног хладног фронта очекује се у недељу увече. На удару ће се прво наћи Војводина и то негде након 21 час, а очекује се веома јак северозападни ветар и прилив мало свежије ваздушне масе.

У понедељак ће се јак северозападни ветар ширити и према осталим пределима Србије, док се утицај хладног фронта у виду благог пада температуре очекује само на северу и западу Србије.

Максимална температура биће у понедељак од 30°Ц на северу и на западу до 35°Ц на југоистоку и истоку Србије.

Дакле, хладни фронт у Србији неће бити изражен у виду падавина, већ у виду ветра и тек незнатног пада температуре ваздуха.

Ипак, у недељу касно увече и у ноћи ка понедељку, у Војводини се очекује умерено пролазно наоблачење, уз ређу појаву пљуска са грмљавином и то тек локално и понегде.

У наставку следеће седмице очекује се сунчано и топло време, уз температуре углавниом око 30°Ц. Дакле, не очекују се велике врућине.

Сунчано и тропски топло време наставиће се и током прве седмице августа.

Према тренутним прогнозама, након 5. августа уследио би интензиван топлотни талас, уз температуре и до 40 степени.

Иако се у недељу увече и у понедељак очекује пролазна и тек мања промена времена, нови топлотни талас обележиће крај јула и почетак августа. Према тренутним прогнозама, он неће бити интензиван као претходни, јер се за сада не очекују екстремно високе температуре, али ће бар за пет до седам степени бити топлије од просека.

Поред веома топлог времена, оно што ће обележити наредни период, јесте и дефицит падавина, уз изразито сушно време.