Извор:Фото: Профимедиа

ОВО ЈЕ НОЛЕТОВА ОМИЉЕНА ПЕСМА: Знају је сви Срби

Извор: Нпортал

27.07.2024.

17:10

Новак Ђоковић, најбољи тенисер ког историја памети, је незаустављив!

Наиме, невероватном игром и формом у 37. години извојевао је победу нас Метјуем Ебденом из Аустралије у првом колу Олимпијских игара, те има великих разлога за славље, корак је ближе остварењу сна - освајање једине злате медаље која му фали. А када се Ноле радује, једну песму посебно пева - Весели се српски роде због слободе! Баш ови стихови одзванјали су на стадиону у Француској у знак подршке Нолету.

Како је настао чувени хит?

Овај евергрин је дело свештеника Ивана Црногорчевића, а маестрално га је извела његова супруга Даница.

"Док сам чекао да се Даница и наша кћерка Касија спреме да изађемо у шетњу, стајао сам у ходник и добовао неку музику прстима по зиду. Питао сам Даницу да ли има нека песма тог ритма и она је рекла да нема. У глави ми је стално била реченица "Весели се српски роде због слободе..." Када је песма настала није било ни говора о литијама, а када су почеле литије у Црној Гори, песма се наметнула као химна..., "испричао је свештеник Иван, аутор једне од најлепших песама за коју кажу да је ванвременска.

Брига према светињама, историја и пољуљана вера су у њему пробудиле инспирацију да створи нумеру која после првог слушања улази у срце.

"Тешко је објаснити генезу настанка тих стихова који подижу цели српски народ на игру, песму, весеље. Настала је пре три године, када је српски народ био на свим фронтовима духовно угрожен, и просто та брига према великим светињама и према нашој свештеној историји су ме инспирисале да напишем песму - рекао је једном приликом за "Ало" ђакон Иван Црногорчевић."

Кроз стихове је свом народу хтео да поручи:

- Весели се, српски роде, весели се, јер имаш због кога и због чега. У народ се уселила та најгора болест, а то је тугомора, да стално будемо незадовољни, да нон-стоп хрлимо ка земаљским интересима, пренебрегавајући и занемарујући оне узвишене идеале које су нам оставили преци. Е управо је ова песма настала да би код народа пробудила те узвишене идеале и циљеве, а то је да верујемо у непролазне, вечне вредности којима нас је учио свети Сава. Да се сетимо Студенице, Раванице, Грачанице, Дечана јер у њима је наша народна снага,

Посебну чар песми додала је његова супруга Даница, власница једног од најлепших вокала на нашим просторима.

- Дефинитивно ме највише усрећује када видим толики број дечице, почевши од беба па до старијих, да свим срцем с љубављу певају и ту и остале песме тог жанра музике. То је велики успех што данас, када је систем вредности поремећен, имамо и једну другу страну насупрот томе. Морамо се заједно и борити, а томе је доста допринео наш Новак Ђоковић, који је запевао ту песму више пута и који је на тај начин открио својој публици шта воли да слуша. Преко њега је доста странаца чуло ту песму и са одушевљењем су остављали коментаре. Преко те песме су млади више почели да истражују о нашој дубљој култури и створили су реалнију слику о нашем српском народу, који иза себе има веома богату историју. Сада нам само остаје да и даље следимо тај пут са још лепих песама које вас очекују, Боже здравља - рекла је млада извођачица.

Од 2017. је удата за свештеника Српске православне цркве, ђакона Ивана Црногорчевића, са којим има четворо деце: Касијану, Ђурђију, Јована и Саву. Живе у Подгорици, а са супругом је суоснивач Фондације "Весели се српски роде".Више пута је добијала благослов Митрополита Амфилохија за свој рад.

Открила је једном приликом како изгледа живот попадије.

- Дан је сличан као и свачији други, исто сваки дан носи нова дешавања и нова искушења. Једино што се разликује јесте то што свесно треба да представљамо цркву у сваком моменту у јавности и неке ствари се не опраштају из угла људи који то посматрају. Велики је благослов бити у цркви и служити Богу и народу на тај начин. Колико је велика улога свештеника у друштву, толико је значајна и улога његове супруге, попадије. Откад смо ступили у брачну заједницу, живимо одвојено. Углавном сами водимо бригу о нашој деци, наравно, баке и деке су увек ту да нам припомогну - истакла је Даница.

(Стил Курир)