Извор:Фото: Профимедиа, Јутјуб принтскрин/BFI

Орило се БОЖЕ ПРАВДЕ: Највиђенији гост првих модерних ОИ

Извор: Нпортал

28.07.2024.

11:19

АТИНА је била домаћин свих Олимпијских игара у Антици. Зато је, једном када је идеја о обнављању такмичења поново заживела, Грчка била логичан избор за почетак првих модерних Олимпијских игара.

Оне су одржане од 6. априла до 15. априла 1896. године, а о томе колико су биле значајне за оновремену Грчку најбоље говори чињеница да их је свечано отворио грчки краљ Георгије И и да су чланови краљевске породице уживо посматрали већину такмичења.

Грци су у почетку предлагали да се на Играма такмиче само Грци. Кад је решено да такмичење треба да буде међународног карактера требало је заинтересовати за Игре и остатак света.

Пјер де Кубертен, француски педагог, историчар и оснивач Међународног олимпијског комитета убедио је грчког краља да лично позове европске владаре и њихове спортисте на спектакл у Атини.

Тог априла 1896. године у Грчку су стигли спортисти из 14 земаља, али само један страни владар – краљ Србије Александар Обреновић.

Највиђенији гост Игара

Упркос чињеници да на првим Олимпијским играма није било спортиста Краљевине Србије наша земља је, ипак, на посредан начин, имала свог представника.

Млади, тада 20-годишњи Александар Обреновић, краљ Србије, често је путовао у иностранство.

Са делегацијом се почетком априла 1896. из Ниша упутио у Скопље, одатле у Солун, а потом у Хиландар где је боравио три дана.

Након тога краљ и његова свита стигли су у Атину где су наредна четири дана посматрали зачетке онога што ће постати глобални феномен и најмасовније спортско такмичење савременог света.

У част владара Србије и највиђенијег госта Игара грчки краљ је наредио да се на стадиону у Атини химна “Боже правде” свира у неколико наврата.

Занимљива делегација

Са данашњег историјског аспекта битно је поменути и људе који су се тог априла 1896. нашли у Атини у делегацији краља Александра.

Били су ту, између осталих, Драгутин Франасовић, српски генерал и министар војни, Милан Ђак Милићевић, књижевник и председник Српске академије наука, Ђока Јовановић, доктор париског Медицинског факултета и лични лекар српског краља, Михаило Рашић, маршал, као и Живојин Мишић, будући славни српски војвода, а у то време ађутант-мајор на двору Обреновића.

BloombergAdria.com

У вези са првом Олимпијадом модерног доба постоји још једна занимљивости. Представици делегације наше земље нису били једини Срби који су се нашли на стадиону у Атини!

Међу учесницима, под заставом Угарске, такмичио се и Момчило Тапавица, Србин из села Надаљ у Војводини.

Такмичио се у чак четири дисциплине – атлетици, рвању, дизању тегова и тенису.

Успео да освоји бронзану медаљу у тенису, у појединачној конкуренцији.

(Историјски забавник)