Извор:Фото: Профимедиа

ИЗРАЕЛ И ТУРСКА НА ИВИЦИ СУКОБА? "Доста нам је"

Извор: Нпортал

30.07.2024.

09:53

ИЗРАЕЛСКИ министар спољних послова Израел Кац позвао је у понедељак НАТО да избаци Турску из савеза, након спорне изјаве њеног председника Реџепа Тајипа Ердогана.

Подсећамо, у недељу је Ердоган изјавио да би Турска могла да уђе у Израел како би помогла Палестинцима као што је својевремено направила у Либији и у Нагорно Карабаху.

"Морамо бити врло јаки како Израел (у) Палестини не би могао да ради то што тренутно ради (...)", рекао је турски председник на скупу владајуће странке АКП у граду Ризеу на Црном мору, хвалећи резултате индустрије оружја.

"Баш као што смо ушли у Карабах и у Либију, могли бисмо нешто слично направити и њима", изјавио је Ердоган у говору који је преносила телевизија.

Турски председник није прецизирао какву интервенцију има на уму, а представници његове странке нису одговорили на питање о појединостима његове изјаве.

"У светлу опасне реторике турског председника Ердогана и претње да ће напасти Израел, министар спољних послова Израел Кац наложио је дипломатама... да хитно ступе у контакт са свим чланицама НАТО-а, позивајући на осуду Турске и захтевајући њено избацивање из савеза", саопштило је министарство спољних послова.

(Јутарњи)