Извор:Фото: принтскрин РТС

Како данас изгледа горштак Дане (ВИДЕО)

Извор: Нпортал

31.07.2024.

12:25

НАЈПОЗНАТИЈИ српски горштак Данијел Дане Биорац, заљубљеник у Голију, од своје 15. године живео је потпуно сам на планини. Његов живот променио се када је, захваљући ТВ репортажи о његовом необичном животу, упознао садашњу супругу.

Оженио се Кристином из Босне, која се усред зиме упутила на Голију, да упозна Данета. Пар је добио и сина, саградили су кућу, а планирају и друго дете.

Иако се о Данету највише прича када снег и дебели минус окују Голију, недавно је екипа Јујтјуб канала "Повратак на село" шетајући обронцима ове прелепе српске планине, наишла на горштака и затекла га на његовом "радном месту".

"Ја тебе нађох на твом радном месту, чуваш стоку", рекао је новинар Данету.

"Где ћеш мене да нађеш друго, него са стоком, нећеш ме сигурно затећи у општини са столом. Тешко је мене наћи јер немамо пута, да ниси по овом камењу ишао, не би ме ни нашао, и да ниси чуо звонад стоке", каже горштак.

На питање да ли може да се живи од узгоја стоке, Дане одговара:

"Ја могу, а за друге не знам. Ја сам уштедео доста, јер нисам морао да продајем стоку, да би градио, већ сам све добио, кад сам се оженио. Сад сам миран 50-60 година", прича Дане, који додаје да иако некад не виђа људе по неколико месеци, одржава контакт телефоном, па на неки начин иде у корак са модернизацијом.

(Мондо)