Извор:Фото: А. Стевановић, Зоран Јовановић Мачак,Фејсбук принтскрин/Grad Gospić, Профимедиа

СРБИ ТРАЖЕ ЗАБРАНУ Бебек пева на годишњици "ОЛУЈЕ"

Извор: Нпортал

01.08.2024.

13:34

УСКОРО се навршава 29 година од затрашујућег прогона Срба из Хрватске. Република Хрватска је 4. августа1995. започела злогласну акцију "Олуја".

Наиме, акција "Олуја" убраја се у једно од најсуровијих етничких чишћења на подручју бивше СФРЈ. Према подацима Комесаријата за избеглице и миграције Србије, током и после акције "Олуја" протерано је око 220.000 Срба, убијено их је око 2.000, а више од 700 и даље се воде као нестали, а Влада РХ прогласила је успешном акцијом. Док  Срби тугују и оплакују страдале, у Хрватској се овај дан обележава као "Дан победе".

BloombergAdria.com

У Госпићу, административном средишту Личко-сењске жупаније, 4. августа ове године биће организована прослава, на којој ће певати Жељко Бебек. Град Госпић је ово најавио на својој страници на друштвеној мрежи Фејсбук.

- Прослава Дана победе и домовинске захвалности! Поводом обележавања Дана победе и домовинске захвалности и Дана хрватских бранитеља Град Госпић поклања концерт Жељка Бебека - стоји у објави на Фејсбуку, коју можете видети у наставку овог текста.

Бебек, који ће певати на срамотној прослави "Олује", нема проблема да зарађује и у Србији и згрће наш новац. Наиме, у оквиру своје турнеје, којом прославља 50 година каријере, Бебек је заказао и концерт у Београду за 15. новембар ове године у Сава центру.

Раније се писало и да је Бебек пре рата своју ћерку отерао из Сарајева за Загреб, јер је наводно почела да се забавља са Србином. Шушкало се и да је тешки националиста, али да је то вешто успео да прикрива.

- Сада је то заиста народна забава, на коју људи долазе да прославе "Олују", без икаквих симбола. Баш је мој долазак тамо допринео томе да се слика те прославе промени. Мој наступ тамо има тежину. Управо такву тежину да се слика мало промени. То је, заправо, забава народа, који воли да се окупи на месту које на неки начин обележава ратна времена и, на одређени начин, победу. Тих времена се не можемо и не треба да се одричемо. Да Томпсон мене није звао, вероватно би цела та ствар имала исту перцепцију као и пре. Није у питању национализам, ја бих то пре назвао патриотизмом - изјавио је Бебек за "Дневи аваз" тада.

Пре три године Бебек је открио да је групу "Бијело дугме" напустио 1984. године из политичких разлога, а да је све кренуло због песме "Косовка", коју је Горан Бреговић написао на албанском језику.

BloombergAdria.com

- Почело је да ми смета то што је Горан почео да форсира то да роцк’н’ролл мора да пљује по нечему и нисам схватио зашто нам је била потребна песма на албанском. Нисам био ни против те песме ни против албанског, али нисам знао зашто "Бијелом дугмету" то треба. Живели смо у свету у ком је тај потез могао да личи на уметничку слободу, а истовремено је могао да значи и ово - ако је већ равноправност, онда можемо да певамо и на албанском.

- Несугласице су почеле годину пре, у време када је Горан већ увелико одвојен од базе бенда, заправо када више и није био у бенду, већ нас је сматрао саставом који за њега ради. Као човек који воли музику и свој бенд, страховао сам да се не понови ситуација када је политика већ 1976. ушла да направи дар-мар "Бијелом дугмету".

- И онда је дошао пројекат с песмама које нисам могао да свирам, попут "Липе цвату" са стихом "Равна ти је Југославија", посебно што је у политичком смислу на овим просторима дошло до јако озбиљних превирања. Никада се пре у историји није догодило да се из социјализма иде у капитализам. У то време почео је полако да се назире и долазак својеврсне катаклизме, при чему нисам желео да одређујем страну, ниједном речју, ниједном песмом, а поготово нисам желео да будем у функцији неког састава ком никада нисам припадао. Тај статус нисам желео да мењам и зато је дошло до нарушавања односа у бенду и расправе која је завршила како је завршила - казао је Бебек.

BloombergAdria.com

Многе Бебекове колеге су изразили своје незадовољство.

Ера Ојданић сматра да поједини певачи немају ни образа, ни срама.

- Историја се понавља са певачима који понекад немају ни образа, ни срама! Нисам имао ништа против човека, али ми није јасно како сами не размишљају кад су овакве ствари у питању. Не можеш тако да се понашаш кад знаш како српски народ реагује на ове теме. Певаш на таквом догађају и онда би да дођеш овде да се нашим људима смејеш у фацу и да се забављаш! Ма ово је срамотно, нема даље. Исто сам причао раније и за Северину. Мислим све најгоре о таквим поступцима и људима! - рекао је Ера.

BloombergAdria.com

Ивана Шашић је била кратка и јасна на питање да ли Бебеку треба да се забрани улаз у Србију.

- Крајње је време да почнемо да поштујемо себе и своје - била је изричита Ивана за Републику.

Александра Младеновић сматра да свако треба да сноси одговорност за своје поступке.

BloombergAdria.com

- Увек се склањам кад су овакве теме у питању и не волим да коментаришем, али свако сноси одговорност за своје поступке. То могу да кажем. Не могу никоме да браним где ће да пева, али неке ствари стварно не би требало да се раде, ако већ постоји осетљива позадина - рекла је певачица.

(Република)