Извор:Фото: принтскрин/Eurosport, Твитер принтскрин/@Olympics

"ПОСЛАЛИ СУ ПЛАЋЕНОГ УБИЦУ" Мреже горе због турског стрелца

Извор: Нпортал

01.08.2024.

14:52

ЗОРАНА Аруновић и Дамир Микец донели су прву медаљу Србији на Олимпијским играма и то златну. У стрељаштву, у дисциплини ваздушни пиштољ 10 метара сјајни спортски дуо освојио је најсјаније одличје победивши пар из Турске и тиме Србији донели прво злато.

Опуштени приступ турског стрелца Јусуфа Дикеча (51) током наступа у дисциплини 10 м ваздушни пиштољ у мешовитој екипној дисциплини освојио је друштвене мреже, осигуравши њему и Севал Илајди Тархан сребрну медаљу на Олимпијади.

На друштвеним се мрежама масовно објављују фотографије и скриншотови са наступа 51-годишњег турског стрелца.

Он је током мешовите екипне дисциплине 10 метара ваздушним пиштољем на Олимпијским играма у Паризу заједно са партнерком освојио сребро, али Дикечов јединствен приступ такмичењу је постао тема дана у Паризу.

Вирална је постала слика на којој се Дикеч такмичи необично опуштено, с једном руком у џепу и без стандардне стрељачке опреме. За разлику од већине олимпијских стрелаца, који користе заштиту за уши и специјализоване наочаре како би блокирали вид на једно око и смањили одсјај, Дикечов лежерни стил се истицао.

"Овај човек је обучавао Џона Вика", "Он је плаћени убица", "Јефтиније им је да пошаљу плаћеног убицу на Олимпијске игре него да спортисту припремају целог живота", "Уместо да пошаљу стрелца, Турска је послала плаћеног убицу", гласили су само неки од шаљивих коментара испод Дикечових фотографија.

У финалном мечу, српски пар Зорана Аруновић и Дамир Микец освојили су златну медаљу, победивши турски двојац 16-14 у стрељачком центру у Шатероу. Упркос спором старту, Тархан и Дикеч успели су да поведу 8-4 и били су близу победе при резултату 14-12. Ипак, Аруновић и Микец су се сјајно вратили и освојили прво злато за Србију на Играма.

BloombergAdria.com

 

Дикеч је такође упоређиван са славним фудбалским тренером Жозеом Мурињом због седе косе. Турци су га одмах прогласили "Посебним", сматрајући да доста личи тренеру турског фудбалског клуба Фенербахче.

Kaко пише Euronews, Дикеч је пензионисани подофицир турске жандармерије. 

- Није ми потребна посебна опрема - рекао је Дикеч турским медијима и додао: „Ја сам рођени стрелац."

Иначе, он је студирао у Анкари, а касније је магистрирао у Коњи. Течно говори енглески и турски језик, а ово му је био пети наступ на Олимпијским играма. Турску је представљао 2008., 2012., 2016., 2020. и сада, 2024. на Играма у Паризу.

На Светском првенству постао је двоструки светски првак 2014., победивши у дисциплинама стандардним пиштољем на 25 метара и пиштољем са средишњим паљбом на 25 метара. Има сребро у дисциплини ваздушни пиштољ на 10 метара.

BloombergAdria.com

 

На европским првенствима је освојио седам наслова, укључујући победу у дисциплини тројац вадушним пиштољем 2024. године у мађарском Ђеру. Интересантно је да му је хоби плесање, па у слободно време воли да плеше.