Извор:Фото: Н. Скендерија

РХМЗ УПОЗОРАВА: Ускоро нас очекује временски обрт

Извор: Нпортал

02.08.2024.

08:55

Према временској прогнози за четвртак изнад већег дела земље биће умерено до претежно облачно, топло и спарно, местимично са слабом кишом или краткотрајним пљусковима са грмљавином. На југозападу је могућа и локална појава суградице и града. За данас и стура цела Србије је под метеоалармом, негде и због три појаве.

На истоку и југоистоку претежно сунчано. Ветар слаб и умерен, у Војводини и у брдско - планинским пределима краткотрајно и јак, северозападни.

Најнижа температура од 12 до 23 степена, највиша од 33 до 37 степени. У току ноћи на суботу јаче наоблачење и освежење, а на северу и западу земље интензивни пљускови са грмљавином.

Метеоаларми попаљени до понедељка

РХМЗ је попалио жуте и наранџасте метеоаларме који указују да ће време до последњег дана викенда викенда бити опасно, а већ у недељу биће стабилно на шта указује зелени метеоаларм.

Већ за суботу најављено је претежно облачно, нестабилно и свежије са кишом и пљусковима са грмљавином који ће ујутро и пре подне на северу и западу бити интензивнији.

После подне на северу и западу, а увече и у осталим крајевима, престанак падавина и смањење облачности. Дуваће умерен, на ударе понегде и јак северозападни ветар.

Најнижа температура од 16 до 22 степена, а највиша од 26 до 33 степена.

За разлику од суботе, недеље ће бити нешто топлија, уз локални развој дневне облачности. Ветар слаб и умерен, на истоку Србије повремено и јак северозападни.

Најнижа температура од 15 до 19 степен, а највиша од 28 до 31 степен.

На овом линку прочитајте дугорочно прогнозу за август и први део септембра.

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) је претходних месец дана често, готово свакодневно од 8. до 20. јула упозоравао на екстремно високе температуре, и према статистици овог Завода - јул 2024. је најтоплији јул икада!