Извор:Фото: Танјуг/АП

НАВИЈАЧИ МУ НЕ ДАЈУ МИРА: Он је већи проблем него боксерка

Извор: Нпортал

02.08.2024.

12:20

АКТУЕЛНЕ Олимпијске игре у Паризу до сада су пратиле многе контроверзе – од сцена приликом церемоније свечаног отварања ОИ које су неки сматрали спорним до скандала у вези с алжирском боксером Иман Хелиф и питањем њеног пола.

Једна од проблематичних тема о којима се причало, иако знатно мање од поменутих јесте чињеница да се на 33. Играма такмичи осуђени педофил и силоватељ, али публика не дозвољава да то прође непримећено.

Стевен ван де Велде, играч одбојке на песку, до сада је имао један наступ на овогодишњим ОИ, када је у двојцу с Метјуом Имерсом изгубио од италијанске екипе, а гледаоци су га извиждали и све време исказивали незадовољство што је Ван де Велдеу дозвољено да учествује на турниру.

Нови меч, против играча из Норвешке, заказан је за данас, а очекује се да ће Холанђанин проћи исто.

BloombergAdria.com

 

Ко је силоватељ с 33. Олимпијских игара?

Још пре почетка Олимпијских игара, светски медији писали су о томе да је Ван де Велдеу допуштено да представља Холандију на најпрестижнијем светском такмичењу, што је изазвало много негодовања међу љубитељима спота.

Стевен ван де Велде је, наиме, осуђен на четири године затвора након што је признао три тачке оптужнице за силовање детета од 12 година. Он је у августу 2014, као 19-годишњак, из Холандије отишао у Британију да упозна девојчицу с којом се претходно дописивао преко Фејсбука. Тада јој је, како је писао Daily mail, "одузео невиност", а био је свестан њених година.

По повратку у Холандију, он је рекао својој жртви да оде у болницу да би добила контрацепцију, а медицинско особље забринуло се због њених година, што је покренуло истрагу. Ван де Велде је ухапшен у јануару 2016. и изручен Уједињеном Краљевству, после чега је уследило кратко суђење. Његова жртва је изразила осећање кривице, признала да се самоповређује и да се једном приликом предозирала.

BloombergAdria.com

 

Одбојкаш је у марту 2016. осуђен на четворогодишњу казну затвора, а судија Франсис Шеридан је приликом изрицања пресуде поручио:

– Емоционална штета која је нанета овом детету је огромна. Како буде сазревала, мораће да увиди да ви нисте фин човек какав је мислила да јесте и какав се надала да ћете бити. Ваше наде да ћете представљати своју земљу сада су су разбијен сан. Ваши поступци током та два дана у Енглеској уништили су вам живот и могли бисте, да никада нисте дошли у Енглеску и починили ово, бити лидер у свом спорту.

Испоставило се, међутим, да су његови снови далеко од разбијених.

Након што је из Енглеске пребачен у Холандију на служење казне, у затвору је провео смо 13 месеци од предвиђене четири године иза решетака.

Годину дана након изласка из затвора, он је дао телевизијски интервју у ком је свој злочин приписао својим годинама.

– Направио сам тај избор у свом животу када нисам био спреман. Био сам на неки начин изгубљен, а сада имам много више животног искуства – рекао је.

BloombergAdria.com

 

Спорту се вратио убрзо по изласку на слободу, а представљао је Холандију већ 2017. године. Потом се 2022. оженио Ким ван де Велде, немачком одбојкашицом на песку која ради и као полицијска службеница, а данас имају двогодишњег сина.

Ван де Велде на Олимпијским играма у Паризу

Ван де Велдеов колега Имерс упитан је у разговору с медијима о овоме, а он је одговорио да "не жели да прича много о томе".

– Оно што је прошлост остаје у прошлости. Не могу да променим његову прошлост. Овде сам да играм с њим. Желимо добре резултате. Има много људи који нас подржавају. Радимо то због њих. Он трпи велики притисак. Океј сам с тим. Ментално смо јаки, ја сам снажан и проћи ћемо кроз ово заједно – каже одбојкаш на песку који додаје да је "разочаран" тиме што публика звижди његовом колеги.

BloombergAdria.com

 

– То је што је. Навијачи су ме разочарали. Причали смо на терену и запитали се шта нам треба једном од другог. Било је горе него у првом мечу. Потребни смо један другом на терену – загрљаји, бодрење – каже Имерс.

Након што је Ван де Велде изабран да буде део националног тима, шеф мисије холандског олимпијског тима Питер ван ден Хогенбанд бранио је ову одлуку речима да је одбојаш дуго био активан у међународном спорту и свету одбојке на песку.

– Он је само члан тима, квалификовао се и зато заслужује нашу подршку – каже он.

(Glossy)