Извор:Фото: МВ, Википедија

Шта значи када на Светог Илију пуцају громови?

Извор: Нпортал

02.08.2024.

13:45

ВЕРНИЦИ данас славе име свеца Илије Громовника, а управо се за овај празник везују многобројни обичаји и веровања.

Огњена Марија, Илија Громовник и Блага Марија су летњи светитељи које у народу прате бројни обичаји. Приписиване су им моћи, па су их људи руковођени страхом за своје домаћинство и за своје најмилије нарочито поштовали. Опште је веровање да Огњена Марија пали огњем, а да Свети Илија бије громом, на шта указују и њихови називи "Огњена" и "Громовник".

Када на Светог Илију пуцају громови народ каже да се светац бори са ђаволима, па се не ваља крстити да се ђаво тада крије иза крста. Народ каже и да би требало добро гледати место где гром удари јер је то знак да се ту крије нечастиви.

BloombergAdria.com

Према народном веровању, Илија често заборави када је његов дан, па сваке године пита своју сестру Огњену Марију , а она га слаже да је празник већ прошао да Илија не би громовима и муњама нанео много штете. Зато се, кад грми на овај дан каже и: "Присетио се Илија".

У народу је чувена и изрека да је "од Светог Илије сунце све милије" због веровања да од другог августа, када се слави овај светац, врућине лагано пролазе.

Свети Илија се сматра заштитником електричара, кожара, возача, терзија, грнчара, пушкара, златара, таксиста, воденичара и аутолимара. На Светог Илију се никако не треба купати у реци и тражити освежење у њеним дубинама јер по предању вода на овај дан чудним шумом "дозива" своје жртве.